Pojava streptokoknih bolesti (angine i šarlaha) u dečijim kolektivima

Lekar pregleda deteBakterija beta-hemolitički streptokok grupe A (Streptococcus pyogenes) je uzročnik streptokoknih bolesti: gnojne angine i šarlaha. Gnojna angina je upala ždrela, a šarlah je akutna zarazna bolest koju karakterišu upala ždrela i pojava šarlahne ospe. Njih prate i opšti znaci infekcije kao što je povišena temperatura. Komplikacije šarlaha mogu biti gnojne i alergijske.

Izvor infekcije je osoba koja ima beta-hemolitički streptokok grupe A. Ona može da ima kliničke znake bolesti ili da bude zdrav kliconoša. Bakterija se najčešće prenosi kapljičnim putem, ređe kontaminiranim predmetima ili hranom. Streptokokne bolesti se javljaju sporadično ili u epidemijama u vrtićima, školama i ustanovama gde postoji kolektivni smeštaj. Najčešće obolevaju deca predškolskog i školskog uzrasta.

Kod sumnje da se radi o bolestima koje izaziva streptokok, lekar treba da uputi pacijenta na mikrobiološki pregled brisa ždrela. Nalaz piogenog streptokoka u njemu dokaz je uzročnika bakterijske infekcije i može da bude indikacija za antibiotsku terapiju u slučaju ispoljene kliničke slike. Lek izbora je penicilin i penicilinski preparati, a kod osoba alergičnih na penicilin - eritromicin, azitromicin, klindamicin ili neki drugi antibiotik prema antibiogramu.

Slučajevi streptokokne angine i šarlaha prema važećoj zakonskoj regulativi podležu obaveznom prijavljivanju epidemiološkoj službi Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Kod pojave streptokokne bolesti u kolektivima, epidemiološke ekipe  Centra za kontrolu i  prevenciju bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje sprovode epidemiološko ispitivanje  i svim osobama koje su bile u kontaktu sa obolelim uzima se bris ždrela i nosa. Brisevi se obrađuju u mikrobiološkoj laboratoriji.

Sva deca sa nalazom beta hemolitičkog streptokoka grupe A se upućuju nadležnom pedijatru na pregled radi procene da li je potrebno lečenje antibioticima i preduzimanje drugih mera. Saradnja između ordinirajućeg lekara, zaposlenih u dečijem kolektivu, epidemioloških ekipa i lekara mikrobiologa je neophodna da bi se sprečilo širenje streptokoknih infekcija i nastanak komplikacija bolesti.

Dr Suzana Živadinović-Tasić

Više tekstova o ovoj temi

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351