О штетностима дуванског дима са малим и великим Београђанима

Akcija stetnost duvanaПоводом обележавања 31. маја, Светског дана без дуванског дима, у циљу мобилисања грађана на размишљање на ову тему, подизања свести о величини овог јавноздравственог проблема и креирања мотивације за активно деловање, Градски завод за јавно здравље Београд реализовао је пригодне активности.

За предшколце из Раковице уприличена је дечја позоришна представа, док су одрасли суграђани имали прилику да посете здравствено-промотивну акцију у центру града која је била посвећена управо обележавању овог значајног датума из Календара јавног здравља.

У понедељак, 30. маја 2016. у вртићу „Изворчић“ Предшколске установе Раковица, изведена је „прва реприза“ позоришне представе, под називом: „Биће лепше свима без дуванског дима“, која је своју премијеру имала почетком фебруара, у вртићу у Раљи, када је повод био Национални дан без дуванског дима. Овај јединствен догађај здравствено-едукативног садржаја у забавној форми, измамио је велико интересовање деце, али и појединих родитеља. И мали и велики гледаоци сјајно су реаговали на импресиван склоп стихованог текста, занимљивих костима, тематских шаљивих нумера и пропратних кореографија.

akcija stetnost duvana

Малишани су врло брзо преузели улогу активних учесника у овом динамичном драмском приказу, и тако добили прилику да покажу већ завидно знање и изнесу своје ставове у вези са штетним ефектима дуванског дима по здравље. Присутним родитељима је, с друге стране, на овај начин, упућена недвосмислена порука о важности буђења свести и савести у вези са њиховом дужношћу да своје најмилије заштите од изложености дуванском диму, како у кући, тако и ван ње.

Поводом обележавања Светског дана без дуванског дима, у намери да се непосредно допре до што већег броја грађана, Градски завод за јавно здравље је са партнерима, у уторак, 31. маја, у раним поподневним сатима, спровео здравствено промотивну акцију на платоу испред Храма Светог Саве. Поред Градског завода за јавно здравље, учесници овог догађаја били су Дом здравља Врачар, Дом здравља Савски венац, Црвени крст Београда, Удружење за јавно здравље Србије и Студентска организација Фармацеутског факултета (BPSA).

akcija stetnost duvana

Током трајања здравствено промотивне акције на Светосавском платоу, присутни грађани су били у прилици да добију корисне информације у вези са штетним утицајем који дувански дим има како на саме пушаче, тако и на оне који га пасивно удишу док бораве у просторима у којима се пуши, што се нарочито односи на најосетљивије категорије становништва, међу којима се посебно издвајају деца. Присутнима су такође од стране здравствених радника дељени и стручни савети у вези са методама успешног одвикавања од пушења, али и о важности формирања и слободног изношења чврстог става о штетности удисања дуванског тима, те тиме и избегавања простора у којима је он присутан.

akcija stetnost duvana

Поред ових активности које су се тицале конкретно пушења као највећег појединачног фактора ризика за настанак широког спектра хроничних незаразних обољења, у циљу давања грубе процене здравственог стања, односно ризика за оболевање, заинтересованим грађанима је од стране ангажованих из Дома здравља "Врачар" и Дома здравља "Савски венац" мерен крвни притисак, висина, телесна маса и одређиван индекс телесне масе. У циљу пружања додатне подршке, присутним грађанима су на свим штандовима дељени едукативни материјали чији садржај има за циљ да пружи јаке аргументе који могу допринети подизању свести, јачању мотивације и воље на путу ка променама понашања у смеру престанка пушења, односно избегавањa средина са дуванским димом.

akcija stetnost duvana

akcija stetnost duvana

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351