O štetnostima duvanskog dima sa malim i velikim Beograđanima

Akcija stetnost duvana

Povodom obeležavanja 31. maja, Svetskog dana bez duvanskog dima, u cilju mobilisanja građana na razmišljanje na ovu temu, podizanja svesti o veličini ovog javnozdravstvenog problema i kreiranja motivacije za aktivno delovanje, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd realizovao je prigodne aktivnosti.

Za predškolce iz Rakovice upriličena je dečja pozorišna predstava, dok su odrasli sugrađani imali priliku da posete zdravstveno-promotivnu akciju u centru grada koja je bila posvećena upravo obeležavanju ovog značajnog datuma iz Kalendara javnog zdravlja.

U ponedeljak, 30. maja 2016. u vrtiću „Izvorčić“ Predškolske ustanove Rakovica, izvedena je „prva repriza“ pozorišne predstave, pod nazivom: „Biće lepše svima bez duvanskog dima“, koja je svoju premijeru imala početkom februara, u vrtiću u Ralji, kada je povod bio Nacionalni dan bez duvanskog dima. Ovaj jedinstven događaj zdravstveno-edukativnog sadržaja u zabavnoj formi, izmamio je veliko interesovanje dece, ali i pojedinih roditelja. I mali i veliki gledaoci sjajno su reagovali na impresivan sklop stihovanog teksta, zanimljivih kostima, tematskih šaljivih numera i propratnih koreografija.

akcija stetnost duvana

Mališani su vrlo brzo preuzeli ulogu aktivnih učesnika u ovom dinamičnom dramskom prikazu, i tako dobili priliku da pokažu već zavidno znanje i iznesu svoje stavove u vezi sa štetnim efektima duvanskog dima po zdravlje. Prisutnim roditeljima je, s druge strane, na ovaj način, upućena nedvosmislena poruka o važnosti buđenja svesti i savesti u vezi sa njihovom dužnošću da svoje najmilije zaštite od izloženosti duvanskom dimu, kako u kući, tako i van nje.

Povodom obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima, u nameri da se neposredno dopre do što većeg broja građana, Gradski zavod za javno zdravlje je sa partnerima, u utorak, 31. maja, u ranim popodnevnim satima, sproveo zdravstveno promotivnu akciju na platou ispred Hrama Svetog Save. Pored Gradskog zavoda za javno zdravlje, učesnici ovog događaja bili su Dom zdravlja Vračar, Dom zdravlja Savski venac, Crveni krst Beograda, Udruženje za javno zdravlje Srbije i Studentska organizacija Farmaceutskog fakulteta (BPSA).

akcija stetnost duvana

Tokom trajanja zdravstveno promotivne akcije na Svetosavskom platou, prisutni građani su bili u prilici da dobiju korisne informacije u vezi sa štetnim uticajem koji duvanski dim ima kako na same pušače, tako i na one koji ga pasivno udišu dok borave u prostorima u kojima se puši, što se naročito odnosi na najosetljivije kategorije stanovništva, među kojima se posebno izdvajaju deca. Prisutnima su takođe od strane zdravstvenih radnika deljeni i stručni saveti u vezi sa metodama uspešnog odvikavanja od pušenja, ali i o važnosti formiranja i slobodnog iznošenja čvrstog stava o štetnosti udisanja duvanskog tima, te time i izbegavanja prostora u kojima je on prisutan.

akcija stetnost duvana

Pored ovih aktivnosti koje su se ticale konkretno pušenja kao najvećeg pojedinačnog faktora rizika za nastanak širokog spektra hroničnih nezaraznih oboljenja, u cilju davanja grube procene zdravstvenog stanja, odnosno rizika za obolevanje, zainteresovanim građanima je od strane angažovanih iz Doma zdravlja "Vračar" i Doma zdravlja "Savski venac" meren krvni pritisak, visina, telesna masa i određivan indeks telesne mase. U cilju pružanja dodatne podrške, prisutnim građanima su na svim štandovima deljeni edukativni materijali čiji sadržaj ima za cilj da pruži jake argumente koji mogu doprineti podizanju svesti, jačanju motivacije i volje na putu ka promenama ponašanja u smeru prestanka pušenja, odnosno izbegavanja sredina sa duvanskim dimom.

akcija stetnost duvana

akcija stetnost duvana

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351