Светски дан без дуванског дима у знаку „безличних“ паковања

cigarete novo pakovanjeСветски дан без дуванског дима обележава се сваког 31. маја, на иницијативу Светске здравствене организације (СЗО). Један од циљева обележавања овог датума и кампања које га прате, јесте и активна промоција мера које воде ка контроли и сузбијању ове глобалне јавноздравствене претње по здравље становништва. Наиме, према подацима СЗО, употреба дувана се повезује са смртним исходом код око 6 милиона људи у свету годишње.

Светски дан без дуванског дима, ове године се обележава под слоганом: „Припремимо се за безлична (стандардизована) паковања дуванских производа“.

Аустралија је прва земља која је још у децембру 2012. године увела и у потпуности имплементирала ову меру. Током 2015. године, Ирска, Француска и Уједињено Краљевство Велике Британије и Северне Ирске донеле су одговарајуће законе чиме је припремљен правни оквир за увођење ове мере у мају 2016.

Наиме, ова мера, чији је циљ смањење потражње за дуванским производима, значи да се, уместо досадашњих атрактивних паковања, уводи униформни дизајн паклице за све врсте цигарета, који ограничава промотивни потенцијал самог произвођача, односно бренда као подстицаја за куповину и конзумирање, уз истовремено јаче истицање текстуалних и сликовних здравствених упозорења. Оваква паковања подразумевају значајно ограничавање или потпуну забрану употребе логоа, боја и слика бренда, као и било каквих информација у сврху његове промоције, заправо свега изузев самог назива производа, и то стандардизованом бојом и словима.

Препоруке дате у члановима 11 и 13 Оквирне конвенције о контроли дувана, управо се односе на увођење оваквих паковања. Подсећања ради, Оквирна конвенција о контроли дувана је документ Светске здравствене организације, чији је циљ “да се садашње и будуће генерације заштите од погубних здравствених, социјалних, еколошких и економских последица потрошње дувана и излагања дуванском диму“. Оквирну конвенцију је од 2003. године када је донета, потписало 180 земаља чланица СЗО, међу којима и Србија, која ју је ратификовала 1. децембра 2005. Овај документ је на снагу у нашој земљи ступио 9. јуна 2006. године и тиме постао оквир за сва касније донета законска и подзаконска акта, стратегије, акционе планове и мере које сe код нас спроводе или ће се тек спроводити.

cigarete novo pakovanje

Ипак, и поред свега до сада учињеног, у нашој земљи и даље пуши око трећина одраслих становника, а оно што посебно забрињава је благи пораст процента пушача у протеклих неколико година, на шта указују резултати последњег Истраживања здравља становништва Србије.
Распрострањеност пушења међу становништвом Србије старијим од 15 година износи 34,7%, док је у Београду тај удео нешто мањи и износи 31,6%. Свакодневних пушача у Србији било је 29,2%, односно 27,5% у главном граду, док су у погледу јаке зависности према употреби дувана (више од 20 цигарета дневно) Београђани приближно изједначени са националним просеком са око 17,5% одраслог становништва. Важно је нагласити да се у главном граду највећи проценат пушача региструје међу младим људима - у старосној групи од 25 до 34 године (чак 42,3% ове популације), док се најмањи, што је и очекивано, бележи међу најстаријим Београђанима. Такође, интересантан је податак из ових резултата који говори да се већи проценат пушача у главном граду бележи код жена него код мукараца, што нам указује на негативни тренд промена у ставовима и понашању у овој популацији на које се мора што пре деловати циљаним мерама.

Чак две трећине одраслог становништва у Београду изјавило је да је било изложено дуванском диму у затвореном простору (66,2%), али интересантно је да је тек сваки други испитаник изјавио да је забринут због штетних последица пушења, односно изложености дуванском диму по здравље (48,8%). Овај податак указује на чињеницу да, иако се чини да је на ову тему већ толико тога речено, и даље постоји велика потреба и простор за континуирано деловање у погледу едукације и здравственог освешћивања свих слојева становништва.
Сви ови подаци недвосмислено указују на то да је обележавање овог датума важан повод и прилика да се апелује на свест доносилаца одлука и свих релевантних друштвених чинилаца који имају улогу у креирању нових и спровођењу и поштовању постојећих мера чији је циљ смањење заступљености ове штетне навике и заштите становништва од изложености дуванском диму, али и да се делује на свест сваког појединца, тако што ће подржавати и бирати непушење и боравак у простору без дуванског дим.

cigarete novo pakovanje

Поводом обележавања овог важног датума из Календара јавног здравља, а у циљу мобилисања грађана на размишљање и активно деловање, на позитивне промене ставова и понашања, Градски завод за јавно здравље Београд организује пригодне здравствено промотивне акције.

  • У понедељак, 30. маја 2016. у вртићу „Изворчић“ Предшколске установе Раковица, биће изведена тематска позоришна представа за децу и њихове родитеље, под називом: „Биће лепше свима без дуванског дима“, у извођењу дечјег позоришта „Шала“.
  • На сам Светски дан без дуванског дима, у уторак, 31. маја, на платоу испред Храма Светог Саве, у термину од 12 до 14 часова, биће уприличена јавноздравствена манифестација, на којој ће грађани бити у прилици да провере вредности свог крвног притиска и индекс телесне масе, као и да од здравствених радника добију одговарајуће информације и препоруке, уз пригодан едукативни штампани материјал. Поред Градског завода за јавно здравље, учесници овог догађаја биће и Дом здравља Врачар, Дом здравља Савски венац, Црвени крст Београда, Удружење за јавно здравље Србије и Студентска организација Фармацеутског факултета (BPSA).

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351