Вакцинишите се - спречите грип!

Grip vakcinacijaОткриће вируса грипа АХ1 и Б у циркулацији на територији Београда у првој половини јануара 2013. године, као и потврђено присуство вируса грипа АХ3 изван Београда, актуелизирала је потребу да се подсетимо на значај имунизације против грипа.Иако је најповољнији период за имунизацију против грипа новембар и децембар, с обзиром да се налазимо на почетку сезоне ове болести препоручује се имунизација. Након што се прими вакцина против грипа потребно је 2-3 недеље до стварања заштите, па у овом периоду треба избегавати чешће контакте и боравак у затвореном простору са пуно људи, а посебно контакт са лицима која имају респираторне тегобе да би се спречила инфекција вирусом грипа пре него што се стекла заштита.

Грип је обољење које се јавља у току зиме и свој максимум уобичајено има у фебруару и марту. Обољење је најчешће благо и спонтано пролази након 7-10 дана. Међутим, грип је обољење које доводи до пада отпорности тако да се врло често после ове инфекције јављају бактеријске компликације као што су синузитис, упала средњег уха и пнеумоније. По узрасту оболели од ове болести највише се хоспитализују као деца до 2 године старости као и старији од 65 година. Јасно је уочено да су повећаном ризику од тешке форме болести труднице и изразито гојазне особе.

У току сезоне грипа знатно чешће долази до напада астме као и до погоршања основне болести било да је она кардиолошка, пулмолошка, нефролошка и ендокринолошка. Зато се свим хроничним болесницима старијим од 6 месеци живота саветује имунизација против грипа.  

У групи оних који би требало да се вакцинишу и кад немају неко регистровано хронично обољење припадају и сви старији од 65 година.

Здравствени радници, корисници и запослени у центарима за негу старих лица, запослени у јавним службама који имају честе контакте са становништвом такође би требало да се имунизују против грипа.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351