Vakcinišite se - sprečite grip!

Grip vakcinacijaOtkriće virusa gripa AH1 i B u cirkulaciji na teritoriji Beograda u prvoj polovini januara 2013. godine, kao i potvrđeno prisustvo virusa gripa AH3 izvan Beograda, aktuelizirala je potrebu da se podsetimo na značaj imunizacije protiv gripa.

Iako je najpovoljniji period za imunizaciju protiv gripa novembar i decembar, s obzirom da se nalazimo na početku sezone ove bolesti preporučuje se imunizacija. Nakon što se primi vakcina protiv gripa potrebno je 2-3 nedelje do stvaranja zaštite, pa u ovom periodu treba izbegavati češće kontakte i boravak u zatvorenom prostoru sa puno ljudi, a posebno kontakt sa licima koja imaju respiratorne tegobe da bi se sprečila infekcija virusom gripa pre nego što se stekla zaštita.

Grip je oboljenje koje se javlja u toku zime i svoj maksimum uobičajeno ima u februaru i martu. Oboljenje je najčešće blago i spontano prolazi nakon 7-10 dana. Međutim, grip je oboljenje koje dovodi do pada otpornosti tako da se vrlo često posle ove infekcije javljaju bakterijske komplikacije kao što su sinuzitis, upala srednjeg uha i pneumonije. Po uzrastu oboleli od ove bolesti najviše se hospitalizuju kao deca do 2 godine starosti kao i stariji od 65 godina. Jasno je uočeno da su povećanom riziku od teške forme bolesti trudnice i izrazito gojazne osobe.

U toku sezone gripa znatno češće dolazi do napada astme kao i do pogoršanja osnovne bolesti bilo da je ona kardiološka, pulmološka, nefrološka i endokrinološka. Zato se svim hroničnim bolesnicima starijim od 6 meseci života savetuje imunizacija protiv gripa.  

U grupi onih koji bi trebalo da se vakcinišu i kad nemaju neko registrovano hronično oboljenje pripadaju i svi stariji od 65 godina.

Zdravstveni radnici, korisnici i zaposleni u centarima za negu starih lica, zaposleni u javnim službama koji imaju česte kontakte sa stanovništvom takođe bi trebalo da se imunizuju protiv gripa.

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351