Исхрана током празника

Приликом седања за празничну трпезу требало би се сетити да преобилни оброци доводе до непотребног преоптерећења желуца и целог организма. Зими најчешће долази до повећања телесне тежине, јављају се респираторне инфекције а услед суженог избора свежих намирница може доћи и до дефицита одређених хранљивих материја. И нелагодности различитог степена код хроничних болесника могу довести до озбиљних здравствених проблема.

Стручњаци упозоравају да нагли прелазак са немасне на масну храну, као и повећан унос могу изазвати озбиљне здравствене тегобе. Сваке године у време новогодишњих и божићних празника највећи број интервенција дежурних здравствених служби је управо због неумереног конзумирања хране и пића.


Основна препорука правилне исхране у време предстојећих празника је једино – умереност. Преобилни оброци код хроничних болесника могу изазвати озбиљне здравствене проблеме. Масна храна провоцира тегобе пробавног система, жучне кесе, а слана храна висок крвни притисак који даље проурокује веома озбиљне компликације.

Поред умерености не би требало заборавити ни остале савете који се односе на правилну исхрану, а то су разноврсност, мешовита храна уз довољно воћа и поврћа, о чему посебно треба водити рачуна, јер је сезона грипа и респираторних инфекција.

Зимски период карактерише велики број слава и прослава где се конзумирају веће количине хране и алкохолних пића. Организам се оптерећује великом количином масти животињског порекла и простим угљеним хидратима у виду разних врста колача и торти, а све се то одвија у вечерњим сатима, што још више погоршава ситуацију.

Не одлазити на овакву врсту скупова гладног стомака (неки не једу цео дан јер се чувају за славу!?) Попити чашу обичне или минералне воде пре оброка. Водити рачуна о количини. Већи део тањира испунити свежом салатом а преостали део осталим намирницама. Избегавати тзв. калоријске бомбе као што је руска салата, гибанице, масна меса. Обратити пажњу на количину алкохола. На пример, препорука за жене је један децилитар црног вина а два за мушкарце.

Јести полако, свесно, јер се за време разговора најчешће не обраћа пажња на количину хране која се поједе. Избегавати торте већ се радије определити за тзв. ситне колаче и задржати се на 1-2 колача.

Неправилно спроведен пост може бити узрок таложења килограма. Услед избацивања намирница животињског порекла може се јавити повећан осећај глади, па се узимају намирнице богате угљеним хидратима и биљним мастима.

Практиковати избалансирану исхрану богата протеинима биљног порекла као што су соја и остале махунарке, интегралне житарице, довољно свежег воћа и поврћа.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351