Светски дан без дуванског дима – 31.мај 2014.

Zabranjeno pusenjeВише цене дувана  -  Повећaње пореза на дуван

Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери обележавају овогодишњи Светски дан без дуванског дима под слоганом „Повећање пореза на дуван“.

Најефективнији проступ у контроли ширења употребе дувана је преко мера које директно смањују потражању за њим. Многе мере су ефективне као што су забрана рекламирања и забрана пушења на јавим местима, али мера која има највећи потенцијал и мера која је најефективнија  је повећање цена дуванских производа кроз повећање такси што показују докази из различитих земаља.У просеку, очекује се да повећање цена паковања цигарета за 10%  смањи потражњу за цигаретама за 4% у развијеним земљама и за 8% у неразвијеним и земљама у развоју. На повећање цена очекивано су осетљивији сиромашнији грађани и деца и адолесценти. Порези на дуван су најисплативији начин да се смањи употреба дувана, нарочито међу младима и сиромашнима

Пушење је водећи фактор ризика у Србији који доприноси смртности и одговоран је за 13,7% изгубљених година живота. Највећи утицај дуван има за настанак рака плућа, исхемијске болести срца и хроничне опструктивне болести плућа.Porez na duvan

У Србији, према подацима Истраживања здравља становника, свакодневно или повремено пуши односно 38,1% мушкараца и 29,9% жена. У односу на истраживање из 2000. године, учесталост пушења смањила се за 9,8% код мушкараца и 3,8% код жена. И поред оваквог тренда, који је свакако резултат спровођења свеобухватних мера, још увек предстоји дуг пут пред свима који се баве превенцијом пушења.

Посебно забрињавајуће је да чак трећина свих трудница у нашој земљи пуши у неком периоду трудноће или у целој трудноћи упркос последицама које дувански дим може имати на плод. Уколико жена пуши током трудноће или је изложена пасивном пушењу, то је већи ризик од побачаја, мртворођења, рађања детета мале телесне тежине, синдрома изненадне смрти детета, као и чешће појаве алергијских болести код деце, чешћих инфекција респираторних органа и упале средњег уха.

Усвајањем Оквирне конвенције о контроли дувана 2006. године, као и националне Стратегије контроле дувана 2007. године, наша земља је активности у овој области поставила као приоритет и дефинисала мере за смањење понуде и тражње за дуванским производима. Донете закононске мере у области забране продаје дуванских производа малолетним лицима, забране рекламирања, као и заштити становништва од изложености дуванском диму у радном и јавном простору, представљају неопходан предуслов за делотворно спровођење стратешких смерница у пракси. Протеклих година значајне активности су спроведене на унапређењу информисаности и знања популације о штетности пушења и начинима превенције, пре свега кроз обележавање датума из календара здравља, ширење мреже саветовалишта за одвикавање од пушења, спровођење здравствено васпитног рада у здравственим и образовним установама.

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351