Време је за вакцинацију против грипа!

VakcinacijaКо треба да се вакцинише?

Вакцину против сезонског грипа обавезно треба да приме хронични болесници, особе старије од 65 година, труднице и здравствени радници. По епидемиолошким индикацијама вакцина се спроводи код лица смештених и запослених у геронтолошким центрима и социјално - здравственим установама.

Најбоље је вакцинисати се против грипа око месец дана пре него што се уобичајено појављује вирус грипа у циркулацији. У Београду се вирус најчешће открива у децембру или јануару, а своју максималну активност испољава у фебруару или марту. Најоптималнији период када треба да се вакцинишемо је октобар, новембар и прва половина децембра.

Колика је стварна заштита која се добије вакцином против грипа?

Вакцинација против грипа је велика заштита за хроничне болеснике и старије људе. У најпознатијим научним часописима објављена су истраживања у којима је приказано да су срчани напади пет пута чешћи код особа које имају акутну респираторну инфекцију, а инфаркт је три пута чешћи у прва три дана овакве инфекције.

Ризик од срчаних напада код вакцинисаних против грипа смањује се 50%, а ризик, од инфарткта за 24% у току сезоне грипа. Смртне последице од грипа које нису ретке код хроничних болесника смањују се 28% код вакцинисаних. Дијабетичари који се вакцинишу против грипа за 79% мање се хоспитализују због погоршања своје основне болести у току сезоне грипа. Вакцинација против грипа знатно смањује ризик од погоршања хроничне респираторне болести.

Да ли постоји ризик од нежељених реакција?

Ризик од нежељене реакције на вакцину је врло мали и у току вишедеценијског праћења нежељених реакција у Градском заводу за јавно здравље нисмо имали ни једну реакцију са трајним последицама.

Зашто треба да се вакцинишу труднице и изразито гојазне особе?

Изразито гојазне особе и труднице такође имају значајно већи ризик оболевања од тешких форми грипа, иако не припадају категорији хроничних болесника. Важно да ове особе знају да треба се вакцинишу против грипа и знатно смање ризик од ове болести. За труднице ни у једном периоду трудноће није забрањено давати вакцину. Та вакцина не штити само њих него се заштита преноси и на дете.

Због чега и зашто треба да се вакцинишу и здраве особе?

Нажалост вакцина је најмање ефикасна код оних којима је најважнија (око 30% код старијих и хроничних болесника), али је довољно ефикасна да штити живот. Једноставније речено, многи вакцинисани хронични болесници и старији од 65 година ипак оболе, али имају блажу клиничку слику. Вакцина најбоље штити здраве одрасле особе (око 70-90%), а чак 60% одраслих штити не само од појаве болести већ спречава даље преношење вируса. Врло је логично и посебно је за препоруку да се све здраве особе које или по природи посла или у свом домаћинству имају контакт са особом са хроничном болешћу или старијом од 65 годинa вакцинишу против грипа и тако смање ризик од оболевања особe са којом живе или је негују.

У домовима здравља Београда вакцинација против грипа се спроводи од почетка октобра.

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351