Vreme je za vakcinaciju protiv gripa!

Vakcinacija Ko treba da se vakciniše?

Vakcinu protiv sezonskog gripa obavezno treba da prime hronični bolesnici, osobe starije od 65 godina, trudnice i zdravstveni radnici. Po epidemiološkim indikacijama vakcina se sprovodi kod lica smeštenih i zaposlenih u gerontološkim centrima i socijalno - zdravstvenim ustanovama.

Najbolje je vakcinisati se protiv gripa oko mesec dana pre nego što se uobičajeno pojavljuje virus gripa u cirkulaciji. U Beogradu se virus najčešće otkriva u decembru ili januaru, a svoju maksimalnu aktivnost ispoljava u februaru ili martu. Najoptimalniji period kada treba da se vakcinišemo je oktobar, novembar i prva polovina decembra.

Kolika je stvarna zaštita koja se dobije vakcinom protiv gripa?

Vakcinacija protiv gripa je velika zaštita za hronične bolesnike i starije ljude. U najpoznatijim naučnim časopisima objavljena su istraživanja u kojima je prikazano da su srčani napadi pet puta češći kod osoba koje imaju akutnu respiratornu infekciju, a infarkt je tri puta češći u prva tri dana ovakve infekcije.

Rizik od srčanih napada kod vakcinisanih protiv gripa smanjuje se 50%, a rizik, od infartkta za 24% u toku sezone gripa. Smrtne posledice od gripa koje nisu retke kod hroničnih bolesnika smanjuju se 28% kod vakcinisanih. Dijabetičari koji se vakcinišu protiv gripa za 79% manje se hospitalizuju zbog pogoršanja svoje osnovne bolesti u toku sezone gripa. Vakcinacija protiv gripa znatno smanjuje rizik od pogoršanja hronične respiratorne bolesti.

Da li postoji rizik od neželjenih reakcija?

Rizik od neželjene reakcije na vakcinu je vrlo mali i u toku višedecenijskog praćenja neželjenih reakcija u Gradskom zavodu za javno zdravlje nismo imali ni jednu reakciju sa trajnim posledicama.

Zašto treba da se vakcinišu trudnice i izrazito gojazne osobe?

Izrazito gojazne osobe i trudnice takođe imaju značajno veći rizik obolevanja od teških formi gripa, iako ne pripadaju kategoriji hroničnih bolesnika. Važno da ove osobe znaju da treba se vakcinišu protiv gripa i znatno smanje rizik od ove bolesti. Za trudnice ni u jednom periodu trudnoće nije zabranjeno davati vakcinu. Ta vakcina ne štiti samo njih nego se zaštita prenosi i na dete.

Zbog čega i zašto treba da se vakcinišu i zdrave osobe?

Nažalost vakcina je najmanje efikasna kod onih kojima je najvažnija (oko 30% kod starijih i hroničnih bolesnika), ali je dovoljno efikasna da štiti život. Jednostavnije rečeno, mnogi vakcinisani hronični bolesnici i stariji od 65 godina ipak obole, ali imaju blažu kliničku sliku. Vakcina najbolje štiti zdrave odrasle osobe (oko 70-90%), a čak 60% odraslih štiti ne samo od pojave bolesti već sprečava dalje prenošenje virusa. Vrlo je logično i posebno je za preporuku da se sve zdrave osobe koje ili po prirodi posla ili u svom domaćinstvu imaju kontakt sa osobom sa hroničnom bolešću ili starijom od 65 godina vakcinišu protiv gripa i tako smanje rizik od obolevanja osobe sa kojom žive ili je neguju.

U domovima zdravlja Beograda vakcinacija protiv gripa se sprovodi od početka oktobra.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351