Vreme je za vakcinaciju protiv gripa!

Vakcinacija Ko treba da se vakciniše?

Vakcinu protiv sezonskog gripa obavezno treba da prime hronični bolesnici, osobe starije od 65 godina, trudnice i zdravstveni radnici. Po epidemiološkim indikacijama vakcina se sprovodi kod lica smeštenih i zaposlenih u gerontološkim centrima i socijalno - zdravstvenim ustanovama.

Najbolje je vakcinisati se protiv gripa oko mesec dana pre nego što se uobičajeno pojavljuje virus gripa u cirkulaciji. U Beogradu se virus najčešće otkriva u decembru ili januaru, a svoju maksimalnu aktivnost ispoljava u februaru ili martu. Najoptimalniji period kada treba da se vakcinišemo je oktobar, novembar i prva polovina decembra.

Kolika je stvarna zaštita koja se dobije vakcinom protiv gripa?

Vakcinacija protiv gripa je velika zaštita za hronične bolesnike i starije ljude. U najpoznatijim naučnim časopisima objavljena su istraživanja u kojima je prikazano da su srčani napadi pet puta češći kod osoba koje imaju akutnu respiratornu infekciju, a infarkt je tri puta češći u prva tri dana ovakve infekcije.

Rizik od srčanih napada kod vakcinisanih protiv gripa smanjuje se 50%, a rizik, od infartkta za 24% u toku sezone gripa. Smrtne posledice od gripa koje nisu retke kod hroničnih bolesnika smanjuju se 28% kod vakcinisanih. Dijabetičari koji se vakcinišu protiv gripa za 79% manje se hospitalizuju zbog pogoršanja svoje osnovne bolesti u toku sezone gripa. Vakcinacija protiv gripa znatno smanjuje rizik od pogoršanja hronične respiratorne bolesti.

Da li postoji rizik od neželjenih reakcija?

Rizik od neželjene reakcije na vakcinu je vrlo mali i u toku višedecenijskog praćenja neželjenih reakcija u Gradskom zavodu za javno zdravlje nismo imali ni jednu reakciju sa trajnim posledicama.

Zašto treba da se vakcinišu trudnice i izrazito gojazne osobe?

Izrazito gojazne osobe i trudnice takođe imaju značajno veći rizik obolevanja od teških formi gripa, iako ne pripadaju kategoriji hroničnih bolesnika. Važno da ove osobe znaju da treba se vakcinišu protiv gripa i znatno smanje rizik od ove bolesti. Za trudnice ni u jednom periodu trudnoće nije zabranjeno davati vakcinu. Ta vakcina ne štiti samo njih nego se zaštita prenosi i na dete.

Zbog čega i zašto treba da se vakcinišu i zdrave osobe?

Nažalost vakcina je najmanje efikasna kod onih kojima je najvažnija (oko 30% kod starijih i hroničnih bolesnika), ali je dovoljno efikasna da štiti život. Jednostavnije rečeno, mnogi vakcinisani hronični bolesnici i stariji od 65 godina ipak obole, ali imaju blažu kliničku sliku. Vakcina najbolje štiti zdrave odrasle osobe (oko 70-90%), a čak 60% odraslih štiti ne samo od pojave bolesti već sprečava dalje prenošenje virusa. Vrlo je logično i posebno je za preporuku da se sve zdrave osobe koje ili po prirodi posla ili u svom domaćinstvu imaju kontakt sa osobom sa hroničnom bolešću ili starijom od 65 godina vakcinišu protiv gripa i tako smanje rizik od obolevanja osobe sa kojom žive ili je neguju.

U domovima zdravlja Beograda vakcinacija protiv gripa se sprovodi od početka oktobra.

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351