Светски дан деце оболеле од рака 2015.

Dan dece obolele od rakaSeti se! Svaki dan!

Međunarodni dan dece obolele od raka obeležava se od 2002. godine, svakog 15. februara, kada se širom sveta šalјe poruka da je briga o kvalitetu lečenja i kvalitetu života, emocionalnim i socijalnim potrebama dece obolele od raka i njihovih porodica - globalni prioritet javnog zdravlјa.Procenjuje se da u svetu godišnje od malignih tumora oboli između 175 i 250 hilјada dece, s tim  što u većini nerazvijenih zemalјa nedostaju registri, adekvatna dijagnostika i terapija, tako da se može očekivati da je zastuplјenost problema daleko veća. Više od 70% maligniteta kod dece je izlečivo, primenom savremene terapije i uz pravovremeno postavlјanje dijagnoze. Međutim, i dalјe oko 96 hilјada dece godišnje umire od ovih bolesti, a prema poslednjim statističkim podacima – od raka u svetu jedno dete umre svaka tri minuta.

Izuzimajući akcidentalne smrti, maligne bolesti su vodeći razlog umiranja dece i adolescenata. Pri tome, postoje izrazite nejednakosti u ishodima bolesti od zemlјe do zemlјe, čak i na istom kontinentu. Stope preživlјavanja u velikoj meri zavise od tipa karcinoma, ali i od faktora kao što su: stanje infrastrukture sistema zdravstvene zaštite, zdravstvena kultura i socijalno ekonomski činioci. Nejednakostima doprinose i nedostatak informacija o ranim znacima i simptomima bolesti, kasna i neodgovarajuća dijagnoza, slabosti sistema upućivanja na više nivoe zdravstvene zaštite, otežan pristup službama i tretmanima, visoki troškovi lečenja.

U Srbiji se od raka godišnje leči oko 500 dece, a u proseku kod svakog devetog je ishod lečenja nepovolјan. Petogodišnje preživlјavanje u uzrastu do 14 godina je pobolјšano sa nekadašnjih 54% na 80%. Prema poslednjim podacima Gradskog zavoda za javno zdravlјe, u Beogradu je kroz rad ustanova primarne zdravstvene zaštite registrovano 125 dece uzrasta do 19 godina obolelih od malignih neoplazmi, pri čemu su najčešće maligne neoplazme krvi i limfnog tkiva. Bolničko lečenje se sprovodi u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“ i Univerzitetskoj dečjoj klinici, primenom savremenih protokola lečenja.

Klјučne poruke ovogodišnje kampanje ukazuju da je potrebno obezbediti što veću dostupnost tačnih i pouzdanih informacija o zdravom načinu života i prvim znacima obolјenja, postići potpunu pokrivenost redovnim sistematskim pregledima dece kako bi se pravovremeno otkrila bolest, obezbediti jednaku dostupnost najbolјim programima lečenja za svu decu obolelu od raka, prepoznati potrebe i pružiti neophodnu podršku i psihosocijalnu pomoć porodicima sa decom obolelom od raka, u svim fazama bolesti, od bolnog suočavanja i neverice, preko promene i prilagođavanja načina života uslovima i zahtevima tretmana, do uklјučivanja u redovne društvene tokove posle izlečenja. Ka tom cilјu su usmereni zajednički napori i brojne aktivnosti mreže udruženja roditelјa dece obolele od raka, zdravstvenih profesionalaca i predstavnika zdravstvenih vlasti, akademskih institucija i medija, kao klјučnih partnera.

Budućnost svake zajednice i nacije zavisi od njene spremnosti da ulaže u zdravlјe i blagostanje dece, SADA, pre nego što postane kasno.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351