10. МАЈ - МЕЂУНАРОДНИ ДАН ФИЗИЧКЕ АКТИВНОСТИ

10 maj   Medjunarodni dan fizicke aktivnosti 2024Међународни дан физичке активности обележава се сваке године, 10. маја, под слоганом „Кретањем до здравља“, у склопу глобалне иницијативе коју земље чланице Светске здравствене организације (СЗО) спроводе више од 20 година, како би указале на важност физичке активности као једне од кључних активности за здравље и добробит сваког човека.

Иако физичка неактивност, уз нездраву исхрану и употребу дувана, представља један од главних фактора ризика који доприносе глобалном оболевању и умирању од хроничних болести попут болести срца и крвних судова, дијабетеса, различитих карцинома и бројних других обољења која у великој мери могу бити спречена или њихове последице ублажене променом начина живота, подаци из земље и света указују да последњих година физичка неактивност у свим узрасним групама прераста у праву пандемију.
POSTER Medjunarodni dan fizicke aktivnosti 2024 LIFT 01
У свету, скоро свака трећа одрасла жена и сваки четврти одрасли мушкарац нису довољно физички активни, а преко 80% адолесцената не упражњава препоручени минимум физичке активности, док је у нашој земљи готово 41% одраслих испитаника недовољно физички активно.

АДЕКВАТНА ФИЗИЧКА АКТИВНОСТ ДОПРИНОСИ СМАЊЕЊУ БРОЈА ПРЕВРЕМЕНИХ СМРТИ ЗА  ГОТОВО 5 МИЛИОНА ГОДИШЊЕ!
У циљу очувања и унапређења здравља Светска здравствена организација препоручује најмање 150 до 300 мин. умерене аеробне активности (или 75-150 мин. интензивне аеробне активности) недељно за одрасле особе, као и просечно 60 минута умерене аеробне физичке активности дневно за децу и адолесценте.

ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО БИТИ ФИЗИЧКИ АКТИВАН?
Бити физички активан једна је од најважнијих радњи коју људи свих старосних група могу предузети да би очували или унапредили своје здравље. Истраживања показују да је физичка активност корисна за све: за мушкарце и жене, малу децу и старије особе, жене у трудноћи или након порођаја, особе које живе са хроничним болестима или инвалидитетом, али и за особе које желе да смање ризик од настанка хроничних болести.

Предности и користи физичке активности су бројне:
- Физичка активност, смањује количину масти у организму, снижава крвни притисак, побољшава метаболизам шећера у крви, смањује задржавање хране у цревима и повећава ниво андиоксиданаса, чиме смањује ризик од настанка бројних хроничних обољења и поремећаја здравља - болести  срца и крвних судова, можданог удара, шећерне болести, карцинома (пре свега дебелог црева, дојке, плућа, простате, јетре, ендометријума) и др.
-  Бављење физичком активношћу побољшава развој моторичких вештина, здравље мишићно-скелетног система, контролише телесну тежину, спречава настанак остеопорозе и падова (посебно код старијих људи), као и последичних повреда, фрактура и инвалидитета.
-  Физичка активност умањује психолошке и емоционалне последице седентарног начина живота - стрес, напетост, незадовољство, депресију.
Она побољшава квалитет сна, јача самопоуздање, побољшава когнитивне функције и целокупно ментално здравље.
Она доприноси друштвеној интеграцији и  бољим академским постигнућима
-  И појединац и заједница имају бројне социо- економске користи од физичке активности које се огледају пре свега у смањењу трошкова лечења, повећању радне продуктивности и креирању здравијег окружења.
 Млади људи који су физички активни  имају бољу пажњу и памћење, и сходно томе бољи успех у школи, а  претпоставња се и да ређе развијају лоше навике као што су злоупотреба дувана, алкохола и других психоактивних супстанци.

УТИЦАЈ ФИЗИЧКЕ АКТИВНОСТИ НА САН
Физичка активност:

Повећава производњу мелатонина, хормона који регулише циклусе спавања и буђења и може помоћи  бржем успављивању и бољем квалитету сна.
Смањује стрес који представља типичну препреку за успављивање.
Побољшава расположење и  доводи до повећаног ентузијазма за вежбање које утиче на квалитет сна.
Помаже у регулисању телесне температуре која је неопходна за успављивање
ДОКАЗАНО ЈЕ ДА РЕДОВНА ФИЗИЧКА АКТИВНОСТ УМЕРЕНОГ ИНТЕНЗИТЕТА У ТОКУ ДАНА ПОБОЉШАВА ТРАЈАЊЕ И КВАЛИТЕТ СНА!

КАКО ДА СВАКОДНЕВНО БУДЕТЕ ФИЗИЧКИ АКТИВНИ?
Чак и ако мислите да немате довољно времена или  нисте претерани љубитељ вежбања, постоје начини да свакодневно будете физички активни, с обзиром да физичка активност треба да буде саставни део нашег живота, а не нешто што  нам се намеће да бисмо регулисали телесну тежину или побољшали свој изглед!

Истраживања су показала да неке свакодневне активности могу знатно допринети  нашем здрављу и бити подједнако ефикасне као вежбање: 
ЧИШЋЕЊЕ КУЋЕ је одличан начин за вежбање и истовремено обављање корисних  послова по кући. Оно може укључивати широк спектар покрета - пењање и спуштање степеницама, преношење ствари из собе у собу, гурање и повлачење крпе или метле и још много тога.
-  ОДРЖАВАЊЕ ДВОРИШТА ИЛИ ТРАВЊАКА - Поред кардиоваскуларних користи, кошење травњака подразумева и много основних образаца кретања који активирају различите мишиће у нашем организму. Друге врсте дворишних послова које су одлична вежба укључују баштованство, плевљење корова, чишћење снега или лишћа и сл.
-  ШЕТЊА ПСА - Шетња са љубимцем ће вам у исто време омогућити и неопходну количину кретања и боравак на свежем ваздуху, и то више пута у току дана.
-  ХОДАЊЕ  У СВАКОЈ ПРИЛИЦИ
o   Уколико сте у могућности идите бициклом или пешке до посла.
o   Попните се степеницама уместо да идете покретним степеницама или лифтом.
o   Изађите из јавног превоза  пар станица  раније и пешачите до посла или куће.
o   Паркирајте аутомобил даље од вашег одредишта.
o   Прошетајте до продавнице, банке,поште...
o   Отпратите децу до школе.
-  БУДИТЕ ФИЗИЧКИ АКТИВНИ И НА ПОСЛУ - Дуго седење у континуитету је веома лоше за наше здравље, чему су нарочито изложени људи који обављају канцеларијске послове. Устајање и померање тела сваких 30 минута је од велике помоћи, а ходање је одлична вежба -  када разговарате са неким уживо или телефоном  искористите прилику да  устанете и протегнете ноге, прошетајте по ходнику, идите до колеге, по воду, паузе за ручак  искористите и за кртаку шетњу.
-  ИГРАЊЕ СА ДЕЦОМ - Уместо да посматрате  вашу децу или унучиће са кауча, из фотеље или са клупе у парку, укључите се у њихову игру, на тај начин ћете се и физички активирати и додатно забавити и повезати са њима.
-  ПЛЕС је идеална  вежба за цело тело и одличан кардио тренинг. Такође, посебан начин повезивања са другим људима кроз ову активност, доприноси и унапређењу менталног здравља.
-  СЕКСУАЛНА АКТИВНОСТ је такође вежба умереног интензитета која у неким случајевима троши чак и више енергије од тренинга са теговима.
POSTER    Piramida fizicke aktivnosti
Уколико желите да проверите своје знање о физичкој активности то можете учинити попуњавањем теста „Шта знате о физичкој активности“.


Више текстова о овој теми

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351