Велики кашаљ

kašaljВелики кашаљ или пертусис је акутно заразно обољење изазвано бактеријом Bordetella pertussis. Након периода од 7-10 дана (најдуже 21 дан) од контакта са оболелом особом, долази до појаве првих симптома болести. У типичној клиничкој слици великог кашља препознају се три стадијума обољења.

У катаралном стадијуму су доминантни симптоми и знаци слични прехлади (кијање, цурење из носа, благо повишена телесна температура или одсутност њеног пораста, благ кашаљ), који трају једну до две недеље. У другом, пароксизмалном стадијуму, са појачавањем симптома и знакова обољења из првог стадијума долази до значајног погоршања тегоба у смислу интензитета и учесталости кашља са пароксизмима, нарочито током ноћи. Трајање другог стадијума инфекције је од једне до шест недеља. Између напада кашља особа не мора одавати утисак да је болесна. У последњем, реконвалесцентном стадијуму, који траје недељама и месецима након почетка болести, постепено долази до повлачења тегоба и потпуног опоравка оболелих. Најчешћа компикација великог кашља је запаљење плућа која је и најчешћи узрок смрти код оболеле одојчади. Неуролошке компликације као резултат смањеног дотока кисеоника у мозак су конвулзије и енцефалопатија. Остале блаже компликације су запаљење средњег уха, анорексија, дехидратација, а као последица повећаног притиска приликом пароксизмалног стадијума, долази до крварења из носа, појаве киле и пнеумоторакса.

Болест је примарно изазвана токсином. Бактерија се причврсти за трепљасти епител респираторног тракта и лучи токсин који изазива парализу „трепљи“ и инфламацију и отежано избацивање респираторног секрета.

Пертусис је болест људи и није утврђено постојање другог резервоара инфекције. Адолесценти и одрасли су значајни резервоари Bordetella pertussis за одојчад. У највећем ризику за озбиљне компликације и смртни исход су управо одојчад млађа од 12 месеци, која је невакцинисана или непотпуно вакцинисана. Најзначајнији резервоари инфекције за одојчад су мајке, са учешћем од преко 30%. Према резултатима доступних студија, 12-26% одраслих особа са продуженим кашљем серолошки је позитивно на пертусис и стога они представљају значајне резервоаре за даљи пренос инфекције.

Пертусис је високо контагиозно обољење. Преноси се са оболеле на здраву особу капљицама респираторног секрета које се ослобађају кашљањем и кијањем током катаралног стадијума болести, када су оболеле особе најзаразније за своје окружење као и у прве две недеље после појаве кашља. Ређе се проузроковач може пренети индиректно преко свеже контаминираних предмета из околине оболеле особе. Упркос резултатима постигнутим имунизацијом, велики кашаљ је и данас водећи узрок смрти међу заразним болестима против којих се спроводи имунизација. Стечени имунитет након прележане болести није трајан (траје од 5-10 година). Поред тога, ни вакцином индукован имунитет не траје дуго. Иако је Bordetella pertussis присутна у свим деловима света, највеће стопе инциденције су у земљама са ниским обухватом имунизације међу млађом децом (земље у развоју). У развијеним земљама највише обољевају невакцинисане бебе, а затим се региструје пораст обољевања код тинејџера. Према подацима Светске здравствене организације, током 2018. године на глобалном нивоу оболело је више од 150.000 особа.

Број оболелих од великог кашља на територији Београда у последњих 5 година се кретао од 29 регистрованих случајева 2018. године, 14 случајева 2019. године, 3 случаја 2020. године, 2 случаја 2021. године, док у 2022. години није било пријављених оболелих од великог кашља. До новембра 2023. године укупно је пријављено 47 случајева.

Најефикаснија мера превенције великог кашља је вакцинација. Она је у складу са Правилником о програму обавезне и препоручене имунизације становништва против одређених заразних болести, Правилником о имунизацији и начину заштите лековима обавезна за сва лица одређеног узраста. Имунизација против великог кашља почиње са навршена 2 месеца живота и спроводи се петовалентном вакцином у три дозе са размаком од најмање 4 недеље између доза. Прва ревакцина се даје у другој години живота, годину дана (најкраће 6 месеци) након спроведене примарне серије петовалентном вакцином. Друга ревакцина се спроводи четворовалентном вакцином и даје се у оквиру припрема за полазак у први разред основне школе (најкасније у току првог разреда).

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351