Исправно чување намирница - кромпир

krompirСоланин је природни гликоалкалоид, горког укуса, који се налази у малим количинама у кромпиру. Иако је соланин безбојан, зелена боја кромпира је значајан знак упозорења да такав кромпир може садржати соланин у количини која може угрозити здравље те да га не треба конзумирати. Соланин се такође у значајним количинама налази и у клицама, па интензивно проклијали и оштећени кромпир такође не треба конзумирати.

Иако је према подацима Немачког Института за процену ризика, само неколико случајева тровања пријављено и документовано укупно у последњих 100 година, због честе заступљености кромпира на нашим трпезама, подсећамо на опште препоруке везано за смањење ризика од тровања соланином при конзумацији кромпира:

Кромпир треба чувати на хладном, тамном и сувом месту јер већа количина соланина настаје при неусловном чувању, па о томе треба мислити и након куповине.

• Стари, осушени, зелени или јако проклијали кромпир, као и грицкалице које се састоје углавном од коре кромпира, нису погодне за конзумацију.

Мала деца би требало да избегавају неољуштени кромпир

Термичка обрада не уништава соланин!

Зато, све зелене делове и клице треба темељно уклонити са кромпира!

Ако је кромпир интензивно зелен и интензивно проклијао не користити га!

• Јела од кромпира не треба јести ако су горког укуса

• Воду у којој се кувао кромпир или масноћу у кој се пржио не користити за даљу или поновну припрему јела.


Више текстова о овој теми

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351