Ispravno čuvanje namirnica - krompir

krompirSolanin je prirodni glikoalkaloid, gorkog ukusa, koji se nalazi u malim količinama u krompiru. Iako je solanin bezbojan, zelena boja krompira je značajan znak upozorenja da takav krompir može sadržati solanin u količini koja može ugroziti zdravlje te da ga ne treba konzumirati. Solanin se takođe u značajnim količinama nalazi i u klicama, pa intenzivno proklijali i oštećeni krompir takođe ne treba konzumirati.

Iako je prema podacima Nemačkog Instituta za procenu rizika, samo nekoliko slučajeva trovanja prijavljeno i dokumentovano ukupno u poslednjih 100 godina, zbog česte zastupljenosti krompira na našim trpezama, podsećamo na opšte preporuke vezano za smanjenje rizika od trovanja solaninom pri konzumaciji krompira:

Krompir treba čuvati na hladnom, tamnom i suvom mestu jer veća količina solanina nastaje pri neuslovnom čuvanju, pa o tome treba misliti i nakon kupovine.

• Stari, osušeni, zeleni ili jako proklijali krompir, kao i grickalice koje se sastoje uglavnom od kore krompira, nisu pogodne za konzumaciju.

Mala deca bi trebalo da izbegavaju neoljušteni krompir

• Termička obrada ne uništava solanin!

Zato, sve zelene delove i klice treba temeljno ukloniti sa krompira!

Ako je krompir intenzivno zelen i intenzivno proklijao ne koristiti ga!

• Jela od krompira ne treba jesti ako su gorkog ukusa

• Vodu u kojoj se kuvao krompir ili masnoću u koj se pržio ne koristiti za dalju ili ponovnu pripremu jela.

Više tekstova o ovoj temi

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351