Међународни пројекат CRxSiSS

medjunarodni projekatОдржан четврти курс у оквиру међународног пројекта CRxSiSS у Велењу, Словенија
    
Представници Градског завода за јавно здравље Београд су присуствовали четвртом курсу у оквиру међународног Пројекта „Поређење ресурса различитих субјеката у ванредним ситуацијама“ (CRxSiSS - Comparing Resources for Subjects in Severe Situation, ERASMUS, КА2). Курс је био намењен предавачима и полазницима у оквиру едукације одраслих. Градски завод за јавно здравље Београд је један од партнера у пројекту, а организатори курса су били партнери из Словеније (Zaposlitveni center GEA) и Португала (Associação Intercultural para todos, IAFA).

До сада су у оквиру пројекта одржана четири курса. Трећи курс у организацији партнера из Словеније и Португала, намењен предавачима одржан је у јуну у Цељу, Словенија, а четврти, намењен полазницима у Велењу, у септембру 2022. године. Оба курса су била посвећена темама о заштити животне средине, одрживом развоју, одговорној потрошњи и предузетништву у руралним подручјима. Сем теоретског дела, курс је обухватао и обилазак локација са добром праксом у очувању и обнављању животне средине и развоју предузетнишва у руралним подручјима, заснованом на еколошким принципима газдовања.

skalsko jezero
Велење је старо рударско место у чијој непосредној околини (Шалешкој долини) су видљиве промене, последице вишедеценијског ископавања угља. Три вештачка језера су настала на местима где су вршена ископавања и сва три су представљала еколошку катастрофу. Упорним радом на санацији језера она су претворена у зелене оазе у непосредној близини града, са уређеним спортским теренима, плажама, кампом, а најважније са чистом и бистром водом богатом рибом. Имали смо прилику да обиђемо Шумски едукативни центар у Цељу, намењен едукацији и одржавању наставе у природи, као пример комбиновања природе, екологије и едукације.

velenjsko jezero
Поред полазника из Градског завода за јавно здравље Београд, курсу су присуствовали и полазници из осталих партнерских организација из Шпаније (из Малаге и Антекере), Португала (из Барчелоса), Италије (из Удина) и Словеније (из Велења). Више о учесницима пројекта можете пронаћи на линку http://www.crxsiss.uma.es/index.php/en/

Више текстова о овој теми

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351