Светски дан безбедности хране 2022.

Svetski dan bezbednosti hrane 2022Светски дан безбедности хране обележава се од 2018. године са континуираним циљем  подизања знања и свести о овом фундаменталном питању везаном за храну. О релевантности безбедности хране говори процена да сваке године око 600 милиона људи, или готово сваки 10 становник планете буде погођен неком болешћу повезаном са храном, која се може манифестовати у распону од дијереје преко малигнитета до смртног  исхода. Деца до 5 године живота су посебно осетљива у овом погледу и носе 40% оптерећења болести које се преносе храном, са 125,000 смртних исхода сваке године глобално.

Добра вест је да се већина болести које се преносе храном могу спречити!

Потенцијални хазарди за безбедност хране су бројни и разноврсни -  од микробиолошких, као што су бактерије, вируси и паразити, до хемијских попут резидуа пестицида, микотоксина, тешких метала и др. Свеприсутни су у животној средини на шта у доброј мери утицај има антропогени фактор кроз немаран однос према окружењу.

Доступност довољних количина безбедне и нутритивно вредне хране је  глобални изазов, који представља кључ одржања живота и промоције доброг здравља. Услови савремене, глобализоване трговине храном, климатске промене и растући број становника доприносе сложености овог изазова. Истовремено, без значајног унапређења ситације на овом пољу остаривање бар два Циља одрживог развоја 2030 делује недостижно.

Иако, неретко, безбедност хране није примарна тема у разговорима и дебатама о храни у општој популацији, јер се радије бавимо нутритивним аспектима, калоријама и грамима, безбедност хране је предуслов сваком нутритивном доприносу и здравственим бенефитима хране.

У 2022. години, Светски дан безбедности хране се обележава под слоганом „Безбеднија храна за боље здравље“, наглашавајући значај индивидуалног доприноса безбедности хране свих карика у ланцу „од њиве до трпезе“. Безбедност хране је питање прехрамбене индустрије односно, свих учесника у систему обезбеђивања хране, законодаваца, инспекција и других доносилаца одлука, али и сваког грађанина, јер је оно свеобухватно и део шире слике која обухвата здравље појединаца и заједница, као и добробит животне средине у контексту одрживог развоја.

На индивидуалном нивоу, малим корацима можемо добити далекосежне позитивне ефекте на пољу безбедности хране. Учењем и едукацијом, почевши од најмлађих, да „пре и после јела треба руке прати“.

Важно је нагласити значај поштовања кључних принципа у безбедној манипулацији храном, чија је окосница правило 5 кључева: одржавати личну хигијену и чистоћу радне средине, одвајати сирову и термички обрађену храну, темељно термички обрађивати храну, чувати храну на безбедној температури (<5°C или >60°C) и користити хигијенски исправну воду у раду са храном (кување, прање).

На сваком од нас је да дамо допринос овом важном изазову, јер са аспекта безбедности хране сви смо заинтересоване стране и сваког од нас се тиче...

Више текстова о овој теми

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351