Svetski dan bezbednosti hrane 2022.

Svetski dan bezbednosti hrane 2022Svetski dan bezbednosti hrane obeležava se od 2018. godine sa kontinuiranim cilјem  podizanja znanja i svesti o ovom fundamentalnom pitanju vezanom za hranu. O relevantnosti bezbednosti hrane govori procena da svake godine oko 600 miliona lјudi, ili gotovo svaki 10 stanovnik planete bude pogođen nekom bolešću povezanom sa hranom, koja se može manifestovati u rasponu od dijereje preko maligniteta do smrtnog  ishoda. Deca do 5 godine života su posebno osetlјiva u ovom pogledu i nose 40% opterećenja bolesti koje se prenose hranom, sa 125,000 smrtnih ishoda svake godine globalno.

Dobra vest je da se većina bolesti koje se prenose hranom mogu sprečiti!

Potencijalni hazardi za bezbednost hrane su brojni i raznovrsni -  od mikrobioloških, kao što su bakterije, virusi i paraziti, do hemijskih poput rezidua pesticida, mikotoksina, teških metala i dr. Sveprisutni su u životnoj sredini na šta u dobroj meri uticaj ima antropogeni faktor kroz nemaran odnos prema okruženju.

Dostupnost dovolјnih količina bezbedne i nutritivno vredne hrane je  globalni izazov, koji predstavlјa klјuč održanja života i promocije dobrog zdravlјa. Uslovi savremene, globalizovane trgovine hranom, klimatske promene i rastući broj stanovnika doprinose složenosti ovog izazova. Istovremeno, bez značajnog unapređenja sitacije na ovom polјu ostarivanje bar dva Cilјa održivog razvoja 2030 deluje nedostižno.

Iako, neretko, bezbednost hrane nije primarna tema u razgovorima i debatama o hrani u opštoj populaciji, jer se radije bavimo nutritivnim aspektima, kalorijama i gramima, bezbednost hrane je preduslov svakom nutritivnom doprinosu i zdravstvenim benefitima hrane.

U 2022. godini, Svetski dan bezbednosti hrane se obeležava pod sloganom „Bezbednija hrana za bolјe zdravlјe“, naglašavajući značaj individualnog doprinosa bezbednosti hrane svih karika u lancu „od njive do trpeze“. Bezbednost hrane je pitanje prehrambene industrije odnosno, svih učesnika u sistemu obezbeđivanja hrane, zakonodavaca, inspekcija i drugih donosilaca odluka, ali i svakog građanina, jer je ono sveobuhvatno i deo šire slike koja obuhvata zdravlјe pojedinaca i zajednica, kao i dobrobit životne sredine u kontekstu održivog razvoja.

Na individualnom nivou, malim koracima možemo dobiti dalekosežne pozitivne efekte na polјu bezbednosti hrane. Učenjem i edukacijom, počevši od najmlađih, da „pre i posle jela treba ruke prati“.

Važno je naglasiti značaj poštovanja klјučnih principa u bezbednoj manipulaciji hranom, čija je okosnica pravilo 5 klјučeva: održavati ličnu higijenu i čistoću radne sredine, odvajati sirovu i termički obrađenu hranu, temelјno termički obrađivati hranu, čuvati hranu na bezbednoj temperaturi (<5°C ili >60°C) i koristiti higijenski ispravnu vodu u radu sa hranom (kuvanje, pranje).

Na svakom od nas je da damo doprinos ovom važnom izazovu, jer sa aspekta bezbednosti hrane svi smo zainteresovane strane i svakog od nas se tiče...

Više tekstova o ovoj temi

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351