Недеља превеције повреда у саобраћају 2022-Безбедност на два точка

02. MOTOR   UvodnaПревенција повреда у саобраћају подједнако је битна као и превенција хроничних незаразних болести, попут обољења срца и крвних судова, малигних болести и сл., с обзиром да повреде у саобраћају, поред фаталних исхода  - где представљају један од водећих узрока смрти у свету, често остављају велики број тешких и дуготрајних последица. Сходно томе, у сваком тренутку неопходно је да водите рачуна о вашој и безбедности ваше околине, било да се крећете пешке, колима или неким другим превозним средством.

Доласком лепог времена и Ускршњих и Првомајских празника велики број наших суграђана ће своје слободне дане искористи за одлазак на неко краће или дуже путовање. Неки ће упражњавати различите рекреативне активности у којима не могу често уживати услед свакодневних обавеза. Многи од њих ће то учинити на својим двоточкашима, било моторизованим било немоторизованим, како би искусили онај непоновљиви осећај слободе и чари боравка на свежем ваздуху, након дугих месеци проведених у затвореном простору.

С обзиром да возачи и путници на двоточкашима представљају једне од најрањивијих учесника у саобраћају, који због недостатка заштите коју аутомобили и друга „затворена“ моторна возила пружају у саобраћајним незгодама често бивају теже или тешко повређени, неопходно је да учине све што је могуће како би заштитили себе и друге од могућих саобраћајних незгода, падова и њихових последица.

У нашој земљи у протеклих пет година сваки пети погинули учесник у саобраћају био је возач или путник на возилу са сва точка!

ЗА
КОЈУ ГОД ВРСТУ ДВОТОЧКАША ДА СЕ ОДЛУЧИТЕ, УВЕК ВОЗИТЕ ОДГОВОРНО И У СКЛАДУ СА СВОЈИМ МОГУЋНОСТИМА!
ОДГОВОРНИМ ПОНАШАЊЕМ ШТИТИТЕ И СЕБЕ И ДРУГЕ!

Више о томе како се понашати безбедно и заштитити од повреда приликом вожње мотоцикла, бицикла или електричног тротинета можете прочитати у текстовима који следе.

Више текстова о овој теми

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351