Nedelja prevencije povreda u saobraćaju 2022-Bezbednost na dva točka

02. MOTOR   UvodnaPrevencija povreda u saobraćaju podjednako je bitna kao i prevencija hroničnih nezaraznih bolesti, poput obolјenja srca i krvnih sudova, malignih bolesti i sl., s obzirom da povrede u saobraćaju, pored fatalnih ishoda  - gde predstavlјaju jedan od vodećih uzroka smrti u svetu, često ostavlјaju veliki broj teških i dugotrajnih posledica. Shodno tome, u svakom trenutku neophodno je da vodite računa o vašoj i bezbednosti vaše okoline, bilo da se krećete peške, kolima ili nekim drugim prevoznim sredstvom.

Dolaskom lepog vremena i Uskršnjih i Prvomajskih praznika veliki broj naših sugrađana će svoje slobodne dane iskoristi za odlazak na neko kraće ili duže putovanje. Neki će upražnjavati različite rekreativne aktivnosti u kojima ne mogu često uživati usled svakodnevnih obaveza. Mnogi od njih će to učiniti na svojim dvotočkašima, bilo motorizovanim bilo nemotorizovanim, kako bi iskusili onaj neponovlјivi osećaj slobode i čari boravka na svežem vazduhu, nakon dugih meseci provedenih u zatvorenom prostoru.

S obzirom da vozači i putnici na dvotočkašima predstavlјaju jedne od najranjivijih učesnika u saobraćaju, koji zbog nedostatka zaštite koju automobili i druga „zatvorena“ motorna vozila pružaju u saobraćajnim nezgodama često bivaju teže ili teško povređeni, neophodno je da učine sve što je moguće kako bi zaštitili sebe i druge od mogućih saobraćajnih nezgoda, padova i njihovih posledica.

U našoj zemlјi u proteklih pet godina svaki peti poginuli učesnik u saobraćaju bio je vozač ili putnik na vozilu sa sva točka!

ZA
KOJU GOD VRSTU DVOTOČKAŠA DA SE ODLUČITE, UVEK VOZITE ODGOVORNO I U SKLADU SA SVOJIM MOGUĆNOSTIMA!
ODGOVORNIM PONAŠANјEM ŠTITITE I SEBE I DRUGE!

Više o tome kako se ponašati bezbedno i zaštititi od povreda prilikom vožnje motocikla, bicikla ili električnog trotineta možete pročitati u tekstovima koji slede.




Više tekstova o ovoj temi

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351