Болести прљавих руку

Болести прљавих рукуИако се на нашим рукама могу наћи, и преко њих пренети, узрочници различитих заразних болести, под називом "болести прљавих руку"се уобичајено описује један број обољења која припадају групи цревних заразних болести.

Међу њима су инфекције чији су узрочници вируси (заразна жутица типа А, дечија парализа, вирусни проливи), бактерије (трбушни тифус, дизентерија) и паразити (амебна дизентерија, ентеробијаза).Оно што је њихова заједничка карактеристика, јесте пут преношења: узрочници ове групе обољења излучују се из људског организма путем столице или урина а улазна врата су уста (фекално – орални пут преноса).  Уколико оболели човек или клицоноша (заражена особа која нема знаке обољења али излучује узрочнике болести) после употребе тоалета не опере руке на хигијенски исправан начин могућ је даљи пренос инфекције на осетљиву особу, и то директно - у непосредном контакту,  или индиректно - у додиру са предметима из њихове околине.  Најчешће су то марамице, пешкири, делови гардеробе, играчке, књиге и тд.  Од посебног је значаја улога прљавих руку и ширење инфекција путем контаминације воде, животних намирница и прибора за јело.


ПРЕВЕНЦИЈА
Правилно прање руку топлом водом и сапуном представља једноставну превентивну меру која ефикасно смањује опасност да се човек зарази и да заразу пренесе на друге.
Одржавање хигијене руку треба обавезно примењивати:

  • пре и после припремања хране, нарочито непосредно после контакта са сировим месом;
  • пре јела;
  • после кијања, кашљања и чишћења носа;
  • пре стављања и скидања контактних сочива;
  • пре и после обраде рана или посекотина;
  • пре и после контакта са болесном или повређеном особом;
  • после коришћења тоалета;
  •  после мењања пелена или помоћи приликом коришћења тоалета, без обзира да ли су то деца или одрасле особе;
  • после изношења ђубрета;
  •  после игре и дирања животиња.

Осим тога треба водити рачуна о исправности воде за пиће, па уколико се налазимо на путовању или у месту где нисмо сигурни у њен квалитет обавезно користити само флаширану воду. Такође треба знати колико је важно добро и детаљно прање поврћа и воћа искључиво исправном водом за пиће, нарочито уколико се користи за припрему и конзумирање у виду свежих салата и сирових плодова.

За заразну жутицу (вирусни хепатитис „А“), сем мера превенције које важе и за друге цревне болести, постоји могућност спречавања болести применом вакцине. Она се углавном препоручује путницима који одлазе у ендемска подручја, особама са неким хроничним болестима јетре и запосленима у комуналним предузећима (особама које раде на пословима скупљања ђубрета и у канализацији).

Посебну пажњу треба посветити најмлађима у циљу а стицању ових знања и формирању правилних навика и понашања. 

Више текстова о овој теми

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351