Савет недеље

savet nedelje
 • квалитет ваздуха у београду
  Квалитет ваздуха у Београду
 • status mikrobioloksih analiza
  Статус лабораторијских анализа
 • analiza vode 1
  Вода: Упутства, захтеви, препоруке
 • Санитарни прегледи
  Санитарни прегледи

Вакцина против грипа

Вакцинација против грипа спроводи се инактивисаном вакцином против грипа справљеном од целих вируса или сплит/субјунит вакцином која садржи делове вируса одговорне за имунитет.

Време неопходно за стицање имунитета је 2-3 недеље након давања вакцине, а трајање поствакциналног имунитета варира и износи од 6 до 12 месеци, па из тога произилази потреба вакцинације сваке године. Најадекватније време за вакцинацију је почетак јесени. Имајући у виду различиту ефикасност вакцине према узрасним категоријама код којих се апликује, потребно је напоменути да се код вакцинисаних у случају оболевања развија блажа клиничка слика као и да се редукују могуће теже компликације у случају оболевања код особа које су у ризику.

Вакцина је намењена за вакцинацију особа са хроничним поремећајима плућног и кардиоваскуларног система, као и метаболичким поремећајима (укључујући пре свега шећерну болест), поремећајима рада бубрега, особама са ослабљеним имунитетом итд. Поред наведених потребно је обухватити особе смештене и запослене у геронтолошким центрима и установама социјалне заштите, као и запослене и смештене у установама које обављају здравствену делатност. Препоручена је примена ове вакцине и код особа старијих од 65 година, као и код лица запослених у јавним службама које су у ризику.

За заштиту деце узраста од навршених 6 месеци до навршених 8 година живота користи се искључиво вакцина састављена од делова вируса (сплит/субјунит).

Деца која се први пут вакцинишу добијају две дозе вакцине у размаку од 30 дана, а наредних година само по једну дозу вакцине.

Деца од навршених 6 месеци до навршене 3 године живота добијају 0,25 мл сплит вакцине, а деца узраста од навршене 3 до навршених 8 година живота добијају дозу за одрасле (0,5 м.).

Сва лица старија од 8 година живота вакцинишу се само једном дозом целовирусне или сплит вакцине (0,5 м.).

Вакцина се даје интрамускуларно или дубоко супкутано у делтоидну регију. Субјунит вакцине против грипа се дају по упутству АЛИМСа.

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351