Savet nedelje

  • politika zastiet ziv sred
    Status laboratorijskih analiza
  • analiza vode 1
    Voda: Uputstva, zahtevi, preporuke
  • Стручни испити
    Sanitarni pregledi

Vakcina protiv gripa

Vakcinacija protiv gripa sprovodi se inaktivisanom vakcinom protiv gripa spravljenom od celih virusa ili split/subjunit vakcinom koja sadrži delove virusa odgovorne za imunitet.

Vreme neophodno za sticanje imuniteta je 2-3 nedelje nakon davanja vakcine, a trajanje postvakcinalnog imuniteta varira i iznosi od 6 do 12 meseci, pa iz toga proizilazi potreba vakcinacije svake godine. Najadekvatnije vreme za vakcinaciju je početak jeseni. Imajući u vidu različitu efikasnost vakcine prema uzrasnim kategorijama kod kojih se aplikuje, potrebno je napomenuti da se kod vakcinisanih u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika kao i da se redukuju moguće teže komplikacije u slučaju obolevanja kod osoba koje su u riziku.

Vakcina je namenjena za vakcinaciju osoba sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao i metaboličkim poremećajima (uključujući pre svega šećernu bolest), poremećajima rada bubrega, osobama sa oslabljenim imunitetom itd. Pored navedenih potrebno je obuhvatiti osobe smeštene i zaposlene u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, kao i zaposlene i smeštene u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost. Preporučena je primena ove vakcine i kod osoba starijih od 65 godina, kao i kod lica zaposlenih u javnim službama koje su u riziku.

Za zaštitu dece uzrasta od navršenih 6 meseci do navršenih 8 godina života koristi se isključivo vakcina sastavljena od delova virusa (split/subjunit).

Deca koja se prvi put vakcinišu dobijaju dve doze vakcine u razmaku od 30 dana, a narednih godina samo po jednu dozu vakcine.

Deca od navršenih 6 meseci do navršene 3 godine života dobijaju 0,25 ml split vakcine, a deca uzrasta od navršene 3 do navršenih 8 godina života dobijaju dozu za odrasle (0,5 m.).

Sva lica starija od 8 godina života vakcinišu se samo jednom dozom celovirusne ili split vakcine (0,5 m.).

Vakcina se daje intramuskularno ili duboko supkutano u deltoidnu regiju. Subjunit vakcine protiv gripa se daju po uputstvu ALIMSa.

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351