Nacionalni dan bez duvana 2019.

национални дан без дувана 2019Gradski zavod za javno zdravlje Beograd obeležio je ovogodišnji Nacionalni dan bez duvana, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, sprovođenjem zdravstveno-promotivne akcije u prostorijama Filijale Beograd NSZ na Gundulićevom vencu, 31.januara, tokom prepodnevnih sati.

Nezaposlena lica, kao posebno ranjiva kategorija stanovništva podložnija su oboljevanju i nezdravim životnim stilovima, shodno njihovom specifičnom socijalnom položaju. Nalazi iz istraživanja o efektima i stavovima u vezi sa Zakonom o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, koje je sproveo Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ pokazuju da da je najveći broj svakodnevnih pušača upravo u kategoriji nezaposlenih. Gradski zavod za javno zdravlje Beograd je, uviđajući značaj ovog specifičnog aspekta, preduzeo korake kako bi se približio upravo ovoj ciljnoj grupi naših sugrađana.

Zainteresovanim korisnicima Nacionalne službe za zapošljavanje, ali i zaposlenima u ovoj ustanovi, ukazano je da uživanje duvanskih proizvoda u značajnoj meri doprinosi ranom nastanku bolesti srca i krvnih sudova, pojavi malignih oboljenja i brojnih drugih hroničnih poremećaja zdravlja.

национални дан без дувана 2019

Pušačima su predlagane mere za što uspešnije, trajno odvikavanje od pušenja, uz deljenje odgovarajućih edukativnih materijala na ovu temu i upućivanje na relevantne ustanove i stručnjake u ovoj oblasti.

Razgovori sa prisutnima vođeni su i na temu opasnosti od pasivnog pušenja naročito kada je u pitanju zdravlje najmlađih. S tim u vezi, građani su savetovani da se, kada god su u prilici, argumentovano bore za prostor bez duvanskog dima, pre svega u sopstvenom domu i da tako, braneći sopstveno zdravlje i zdravlje svojih ukućana, i pušačima ukažu na štetnost njihove navike.

Pored svega navedenog, poseban segment akcije bio je usmeren na važnost stvaranja podrške u javnosti za pooštravanje zakonske regulative koja se odnosi na zabranu pušenja na javnim mestima. S tim u vezi, jedna od aktivnosti bilo je i dobrovoljno anketiranje prisutnih o stavovima u vezi sa zabranom pušenja u ugostiteljskim objektima. Na ovaj način, građani su navođeni na razmišljanje o ovom značajnom izvoru izloženosti duvanskom dimu, koji u velikoj meri doprinosi „normalizaciji“ pušenja u našoj sredini. Oni su, kroz tumačenje anketnih pitanja, davanje sopstvenih odgovora, uz aktivnu razmenu stavova i argumenata, osnaživani da pruže podršku za zakonski utemeljeno potpuno odstranjivanje duvana iz ugostiteljskog sektora, ali i drugih javnih prostora.

Zanima nas i Vaš stav na ovu temu: Anketa - Pušenje u ugostiteljskim objektima

национални дан без дувана 2019

Zaštitite od duvana sebe, druge i sredinu u kojoj živimo!

национални дан без дувана 2019

национални дан без дувана 2019

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351