Ispravnost vode na bazenima i otvorenim kupalištima u Beogradu - avgust 2018.

bazen beogradGradski zavod za javno zdravlje Beograd obavlja redovnu kontrolu kvaliteta vode za kupanje iz većine javnih bazena i otvorenih kupališta na teritoriji grada.

Kada su u pitanju bazeni kontrolišemo vodu sportsko rekreativnih centara “Milan Gale Muškatirović“, „Olimp“, „Tašmajdan“, „Košutnjak“, „11. April“, kao i sportskih centara u Lazarevcu i Obrenovcu.

Voda iz javnih bazena navedenih sportsko rekreativnih centara se u skladu sa veličinom i brojem bazena, kao i brojem posetilaca, kontroliše dinamikom jedan put nedeljno.

Rezultati najnovije obavljenih analiza pokazuju da je voda u otvorenim bazenima navedenih sportskih centara bezbedna za kupanje i rekreaciju.

U laboratoriji Gradskog zavoda se ispituju fizičko-hemijska i mikrobiološka ispravnost, a po potrebi obavljaju i druge analize.

Kada je u pitanju mikrobiološki kvalitet vode, obzirom da se bazenska voda hloriše, ne registruju se odstupanja koja bi dovela u pitanje bezbednost kupača. Povremeno se registruju odstupanja u pogledu fizičko-hemijskog sastava vode, ali tehnička služba koja održava bazene tada prilagođava proces prerade vode i time obezbeđuje optimalne uslove za boravak, odnosno kupanje i rekreaciju posetilaca.

Presudan značaj za očuvanje kvaliteta vode u bazenima ima broj, kao i ponašanje korisnika, tj. poštovanje preventivnih sanitarno-higijenskih mera: korišćenje dezo barijera (kadica za dezinfekciju stopala i obuće na ulasku u krug bazena i na izlasku iz toaleta), tuširanje pre i nakon izlaska iz bazena, obavezno korišćenje toaleta, dobra lična higijena i nošenje kapa i naočara za plivanje.

U skladu sa navedenim, obavezno je i izbegavanje korišćenja bazena u slučaju postojanja akutnih oboljenja respiratornog, urinarnog ili digestivnog sistema, oboljenja kože i sluzokoža, kao i u periodu rekonvalescencije, tj. oporavka od navedenih oboljenja (2 nedelje nakon prestanka svih simptoma bolesti). Takođe, izbegavanje ronjenja i skakanja, kao i sedenja na vlažnim površinama neposredno oko bazena značajno doprinosi smanjenju rizika od infekcija, ali i povreda.

Kontrola kvaliteta vode Savskog jezera na Adi Ciganliji i kupališta „Lido“ na Velikom ratnom ostrvu se vrši redovno tokom kupališne sezone. Rezultati do sada sprovedenih analiza kvalizeta vode na otvorenim kupalištima Savskog jezera na Adi Ciganliji i kupališta „Lido“ na Velikom ratnom ostrvu pokazuju da je voda tih kupališta pripadala klasi koja omogućava bezbedno kupanje i reakreaciju.

Sugrađanima koji se kupaju na rekama i jezerima savetujemo da izbegavaju ronjenje i gutanje vode, a nakon izlaska iz vode preporučujemo da se istuširaju. Ova preporuka se posebno odnosi na kupače koji pripadaju ranjivim grupama stanovništva (mala deca, stari, imunodeficijentni, hronični bolesnici).

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351