Gradski zavod obeležio Svetski dan hrane 2015. u PU Obrenovac

Svetski dan hrane 2015

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd je i ove godine, povodom obeležavanja Svetskog dana hrane i kampanje "Oktobar - mesec pravilne ishrane" nastavio tradiciju lepe i uspešne saradnje sa beogradskim predškolskim ustanovama. Domaćin ovogodišnje centralne manifestacije održane 16.oktobra, bila je Predškolska ustanova "Perka Vićentijević" iz Obrenovca u svom novoizgrađenom objektu "Zvončica" u selu Stubline.

Na više punktova u vrtiću toga dana bili su upriličeni prikazi raznovrsnih edukativnih kreativnih radionica, tematski usmerenih ka pravilnoj ishrani, koje su vaspitači realizovali sa decom. U ovom delu programa aktivno su učestvovali i, svojim proizvodima, značajno doprineli učenici srednje Poljoprivredne škole iz Obrenovca, učenici Osnovne škole "Živojin Perić" iz Stublina, korisnici Gerontološkog centra Obrenovac, kao i učenici iz Doma za decu sa posebnim potrebama Umka, čime je dat lep primer uspešne međusektorske, ali i međugeneracijske saradnje na lokalnom nivou.

Priredbu je otvorila grupa dece-domaćina stihovanim recitalom „Ljubav od krompira“. Centralni deo priredbe bila je pozorišna predstava za decu “Kad se zdravo hranimo, zdravlje hranom branimo” pozorišta „Šala“. Predstava je, jasnom podelom uloga, prijemčivim, stihovanim, ali izuzetno edukativnim tekstom, brzo animirala decu prenoseći poruku o značaju pravilnog odabira namirnica, kao i o važnosti fizičke aktivnosti - navikama koje udruženo delujući, imaju pozitivan uticaj na rast i razvoj, a time i na prevenciju bolesti i očuvanje i unapređenje zdravlja tokom čitavog života.
U okviru tradicionalnog konkursa za najbolji likovni i literarni rad za decu predškolskih ustanova i učenike osnovih škola, na temu „Pravilna ishrana - od njive do tanjira”, od 133 prispela dečja rada iz 16 beogradskih predškolskih ustanova, odabrano je 6 najuspešnijih, koji su ravnopravno poneli titulu pobednika. Deci - autorima najuspešnijih likovnih radova nakon manifestacije uručene su nagrade, a sami radovi bili su istaknuti u holu vrtića-domaćina, nakon čega su prosleđeni Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ na republički konkurs.

Manifestaciji je prisustvovalo oko 200 gostiju, među kojima su bili predstavnici većine beogradskih predškolskih ustanova, kao i predstavnici značajnih gradskih ustanova i lokalne samouprave. Dominantan deo publike su, u skladu sa sadržajem, ipak činila deca - obrenovački predškolci, kao i deca nagrađena na likovnom konkursu.

Ceo događaj pratila je ekipa lokalne televizije "Mag". Izjavu u vezi sa Svetskim danom hrane za ovu televiziju tom prilikom dala je i načelnica Jedinice za zdravlje zajednice, zdravstveno informisanje i publicistiku Gradskog zavoda za javno zdravlje, dr Gordana Tamburkovski. Nakon premijernog emitovanja priloga o održanoj manifestaciji, snimljeni materijal postavljen je na jutjub servis (dostupno na ovom linku).

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351