Domaćin Svetskog dana hrane 2017. - mladenovački vrtić „Sunce“

светски дан хране вртић сунце

Gradski zavod za javno zdravlje je ovogodišnji Oktobar – mesec pravilne ishrane i Svetski dan hrane, obeležio negujući duh duge, uspešne i izuzetno lepe saradnje sa predškolskim ustanovama Grada Beograda. Rezultat dosadašnjeg i cilj budućeg zajedničkog delovanja, koji se simbolično ogleda i kroz dugogodišnju organizaciju i realizaciju kampanje koja prati ovaj datum, jeste promovisanje načela primarne prevencije  koja podrazumevaju usvajanje znanja, izgradnju stavova, te tako i zdravih životnih navika od najranijeg uzrasta.

Centralna manifestacija ovogodišnje kampanje posvećene pravilnoj ishrani, održana je u ponedeljak, 16. oktobra, u vrtiću „Sunce“ Predškolske ustanove „Jelica Obradović“ iz Mladenovca.

Manifestaciji je prisustvovalo oko 70 gostiju - dece, njihovih roditelja i vaspitača iz drugih ustanova dečje zaštite. Pozivu na ovaj lep događaj odazvali su se i predstavnici lokalne samouprave i značajnih institucija iz lokalne zajednice. Sve prisutne tom prilikom pozdravilesu direktorka Predškolske ustanove „Jelica Obradović“, Jovana Ilić i načelnica Jedinice za zdravlje zajednice, zdravstveno informisanje i publicistiku Gradskog zavoda za javno zdravlje, dr Gordana Tamburkovski

вртић сунце младеновац.

Predškolci iz vrtića „Sunce“ su bili glavni akteri zabavnog dela programa.  Saborci na sceni bili su njihovi specijalni gosti – mališani iz Predškolske ustanove „Čika Jova Zmaj“ sa Voždovca koji su pripremili zanimljivu grupnu tačku pod nazivom „Zdrava hrana“. Deca su prisutnoj publici – roditeljima, vaspitačima i drugim gostima svojom neodoljivom energijom i talentom, kroz  izrečene stihove, scenski pokret, pesmu i igru, upakovane u živopisne kostime i koloritnu scenografiju bogate jesenje pijace, preneli važne poruke o značaju ishrane za pravilan razvoj dece i dobro zdravlje, ali i lekcije o vrednosti drugarstva.

вртић сунце младеновац

U okviru tradicionalnog  likovnog konkursa za dečje radove, ove godine na temu „Hrani se pravilno i budi zdrav“, u Gradski zavod je pristiglo čak 159 dečjih likovnih radova iz svih 17 beogradskih predškolskih ustanova. Od svih prispelih radova, odabrano je 7 najboljih i to su, kao i uvek do sad, sve prvonagrađena dela. I ove godine je ponovljen uspešan recept isproban prošle godine povodom Svetskog dana hrane, te je težak i izuzetno odgovoran zadatak, da od ogromnog broja sjajnih i beskrajno maštovitih dečjih umetničkih dela izabere samo 7, ponovo imala dečja likovna komisija. Nju je ovog puta činio sjajan sedmočlani tim petaka OŠ „Bora Lazić“ iz Vlaške, koji je specijalno za ovu priliku oformio njihov nastavnik likovne kulture, Bojan Živanić. Upravo on ih je, uz pomoć njihove doskorašnje učiteljice, Ivane Kojić, stručno vodio kroz studioznu analizu i proces odlučivanja o najuspešnijim dečjim ostvarenjima.

вртић сунце младеновац

Deci – autorima najuspešnijih likovnih radova kao i učenicima koji su činili ovogodišnji stručni žiri, dodeljene su zahvalnice i prigodni pokloni. Nagrađeni radovi toga dana bili su izloženi u holu vrtića domaćina, a dalje se prosleđuju Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, na likovni konkurs republičkog nivoa.

вртић сунце младеновац

вртић сунце младеновац

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351