U susret kupališnoj sezoni na otvorenim bazenima, savskom jezeru na Adi ciganliji i kupalištu “Lido“ u Beogradu

ада циганлија

U Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd obavlja se redovna kontrola kvaliteta vode za kupanje iz većine otvorenih javnih bazena na teritoriji grada. To su bazeni sportskih centara “Milan Gale Muškatirović“, „Olimp“, „Tašmajdan“, „Košutnjak“, „11. April“, kao i bazeni sportskih centara u Lazarevcu i Obrenovcu.

Voda iz otvorenih javnih bazena je uzorkovana tokom prethodne i početkom ove nedelje, i rezultati ovih analiza pokazuju da je voda u otvorenim bazenima navedenih sportskih centara  bezbedna za kupanje i rekreaciju.

 

Uzorkovanje vode za kupanje iz otvorenih javnih bazena nastaviće se redovno na nedeljnom nivou, i u laboratoriji Gradskog zavoda se ispituju fizičko-hemijska i mikrobiološka ispravnost, a po potrebi obavljaju i druge analize. Na osnovu rezultata analiza u svakom sportsko-rekreativnom centru tehnička služba koja održava bazene može da prilagodi proces prerade vode i da posetiocima obezbedi optimalne uslove za boravak, odnosno kupanje i rekreaciju.

Presudan značaj za očuvanje kvaliteta vode u bazenima ima broj, kao i ponašanje korisnika, tj. poštovanje preventivnih sanitarno-higijenskih mera: korišćenje dezo barijera (kadica za dezinfekciju stopala na ulasku u krug bazena i na izlasku iz toaleta), tuširanje pre i nakon izlaska iz bazena, obavezno korišćenje toaleta, dobra lična higijena i nošenje kapa i naočara za plivanje.

U skladu sa navedenim, obavezno je i izbegavanje korišćenja bazena u slučaju postojanja akutnih oboljenja respiratornog, urinarnog ili digestivnog sistema, oboljenja kože i sluzokoža, kao i u periodu rekonvalescencije, tj. oporavka od navedenih oboljenja (2 nedelje nakon prestanka svih simptoma bolesti). Takođe, izbegavanje ronjenja i skakanja, kao i sedenja na vlažnim površinama neposredno oko bazena značajno doprinosi smanjenju rizika od infekcija, ali i povreda.

Kontrola kvaliteta vode Savskog jezera na Adi Ciganliji i kupališta „Lido“ na Velikom ratnom ostrvu se vrši pred početak sezone, i nastavlja redovno tokom sezone.

Sugrađanima koji se kupaju na rekama i jezerima savetujemo da izbegavaju ronjenje i gutanje vode, a nakon izlaska iz vode preporučujemo da se istuširaju. Ova preporuka se posebno odnosi na kupače koji pripadaju ranjivim grupama stanovništva (mala deca, stari, imunodeficijentni,  hronični bolesnici).

 

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351