Kvalitet vode za kupanje u Beogradu na otvorenim bazenima

Базен Београд

U Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd obavlja se redovna kontrola kvaliteta vode za kupanje iz većine otvorenih javnih bazena na teritoriji grada. To su bazeni sportskih centara “Milan Gale Muškatirović“, „Olimp“, „Tašmajdan“, „Košutnjak“, „11. April“, kao i bazeni sportskih centara u Lazarevcu i Obrenovcu.

Voda se uzorkuje pred početak sezone (obično sredinom juna), kao i redovno tokom sezone kupanja. Voda iz otvorenih javnih bazena se u sezoni uzorkuje na nedeljnom nivou, a u laboratorijama našeg Zavoda se ispituju njena fizičko-hemijska i mikrobiološka svojstva.

Na osnovu rezultata analiza vode koje obavlja GZZJZ, u svakom sportsko-rekreativnom centru tehnička služba koja održava bazene može da prilagodi proces prerade vode i da obezbedi optimalne uslove za korišćenja bazena.

Rezultati prvih do sada sprovedenih analiza u 2016.godini ukazuju na to da je kvalitet vode iz otvorenih bazena zadovoljavajući, odnosno da su kontrolisani bazeni odgovarajuće pripremljeni za početak ovogodišnje kupališne sezone. Koncentracija slobodnog rezidualnog hlora se održava na očekivanom nivou, neophodnom za postizanje potrebnog mikrobiološkog kvaliteta vode.

Potrebno je naglasiti i da presudan značaj za očuvanje kvaliteta vode u bazenima ima broj korisnika, kao i ponašanje samih korisnika, tj. poštovanje preventivnih sanitarno-higijenskih mera: korišćenje dezo barijera (kadica za dezinfekciju stopala na ulasku u krug bazena i na izlasku iz toaleta), tuširanje pre i nakon izlaska iz bazena, obavezno korišćenje toaleta, dobra lična higijena i nošenje kapa i naočara za plivanje.

Obavezno je izbegavanje korišćenja bazena u slučaju postojanja akutnih oboljenja respiratornog, urinarnog ili digestivnog sistema, oboljenja kože i sluzokoža, kao i u periodu rekonvalescencije, tj. oporavka od navedenih oboljenja (2 nedelje nakon prestanka svih simptoma bolesti).

Osim toga, izbegavanje ronjenja i skakanja, kao i sedenja na vlažnim površinama neposredno oko bazena značajno doprinosi smanjenju rizika od infekcija, ali i povreda.

 

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351