Kako se zaštititi od štetnog delovanja sunčevih zraka?

Сунчање

Izlaganje sunčevim zracima nekada može biti ugodno, ali u velikom trajanju - može biti i opasno!

Preterano izlaganje ultraljubičastom (UV) zračenju sunca može dovesti do bolnih opekotina, ali i do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući rak kože, prerano starenje kože, kataraktu i druga oštećenja oka a može dovesti i do smanjivanja normalne imunološke reakcije. Deca su posebno u opasnosti ukoliko se previše izlažu sunčevom zračenju.

Navešćemo jednostavne korake koje možemo primeniti kako bi sebe i svoju decu zaštitili od negativnih posledica preteranog izlaganja UV zračenju.

Nemojte izgoreti! Opekotine od sunca znatno povećavaju rizik od pojave raka kože.

  • Izbegavajte prekomerno sunčanje i solarijum! UV zračenje sunca i solarijuma povećava rizik od pojave raka kože i pojave bora.
  • Obilno naneti zaštitnu kremu za sunčanje!

Naneti kremu na sva mesta na koži koja će biti izložena suncu najmanje 20 minuta pre izlaska napolje. Kreme za sunčanje treba da imaju SPF (Sun protection factor*) od najmanje 15 i da pružaju zaštitu od obe vrste zraka - UVA i UVB. Krema se nanosi svaka dva sata, kao i za vreme oblačnih dana, posle plivanja i znojenja.

  • Nosite odeću koja vas štiti od sunca! Nosite odeću dugih rukava, pantalone, šešir i naočare za sunce, kada je to moguće.
  • Budite u hladu! Tražite hladovinu kada god je to moguće i zapamtite da su UV zraci najjači između 10 i 16 časova.
  • Budite posebno obazrivi u blizini vode, snega i peska! Voda, sneg i pesak odbijaju štetne zrake sunca, što može da poveća šanse za opekotine.
  • Proverite UV indeks! UV indeks je važna informacija koje će vam pomoći da planirate svoje aktivnosti na otvorenom i načine sprečavanjaposledica preeksponiranosti sunčevom zračenju. UV indeks se svakodnevno saopštava od strane Nacionalne meteorološke službe.
  • Uzimajte vitamin D! Koristite vitamin D kroz ishranu koja uključuje vitaminske suplemente i hranu bogatu vitaminom D. Tada se ne morate izlagati suncu.

Rano otkrivanje raka kože može spasiti život. Novi ili izmenjen mladež trebada se proveri kod dermatologa.

*SPF je mera koja označava koliko dugo možete ostati na suncu bez opasnosti od opekotina u odnosu na okolnosti bez zaštite.
Na primer, ako ćete bez zaštite dobiti opekotine u roku od 10 minuta, SPF 30 će vam teoretski omogućiti da 300 minuta ostanete na suncu bez opekotina.

Сунчање

Posebne preporuke za decu

Nedavna medicinska istraživanja pokazuju da je važno da zaštitite decu i mlade od UV zračenja. Za bebe do 6 meseci, Američka akademija pedijatara preporučuje:

  • izbegavanje izlaganja suncu i
  • oblačenje dece u lake duge pantalone, košulje dugih rukava, i kape sa obodom.

Namazati kremu (SPF 15+) na male površine kože kao što su lice i zadnja strana ruku, ako zaštitne odeća i hlad nisu dostupni.

Oprez

Ukoliko koristite neke lekove kao što su nesteroidni antireumatici, neki antibiotici, diuretici, statini, antimikotici ili pak retinoidi potreban je oprez kod izlaganja suncu. Pročitajte uputstvo o leku ili se obratite svom lekaru za informacije o lekovima koje uzimate, kako biste izbegli neželjene fototoksične i fotoalergijske reakcije. Protivupalni lekovi, ili analgetici, kao što je ibuprofen takođe mogu izazvati fotosenzitivnost.

 

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351