Ishrana i zdravlje tokom prvomajskih praznika

Tokom predstojećih prvomajskih praznika pokušajte da što više boravite u prirodi, šetajte i budite fizički i mentalno aktivni.

Pošto se roštiljsko meso i pečenje tradicionalno vezuje za početak maja, ne dozvolite sebi prejedanje nezdravom hranom i previše alkohola.

Osnovna preporuka pravilne ishrane u ovo vreme je jedino – umerenost. Preobilni obroci kod hroničnih bolesnika mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Masna hrana provocira tegobe probavnog sistema, žučne kese, a slana hrana visok krvni pritisak koji dalje prourokuje veoma ozbiljne komplikacije.

Pored umerenosti ne bi trebalo zaboraviti ni ostale savete koji se odnose na pravilnu ishranu, a to su raznovrsnost, mešovita hrana uz dovoljno voća i povrća, o čemu posebno treba voditi računa.

Popiti čašu obične ili mineralne vode pre obroka. Voditi računa o količini. Veći deo tanjira ispuniti svežom salatom a preostali deo ostalim namirnicama. Izbegavati tzv. kalorijske bombe kao što je ruska salata, gibanice, masna mesa. Obratiti pažnju na količinu alkohola. Na primer, preporuka za žene je jedan decilitar crnog vina a dva za muškarce.

Osim umerene ishrane, koristite blagodeti slobodnih dana i posvetite se rekreaciji u prirodi.

 

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351