Gradski zavod za javno zdravlje dobitnik priznanja Crvenog krsta Beograda povodom Nacionalnog dana dobrovoljnih davalaca krvi

Tradicionalni prijem povodom 8. maja Svetskog dana Crvenog krsta i 11. maja Nacionalnog dana dobrovoljnih davalaca krvi u Srbiji održan je u utorak, 12. maja 2015. godine u Skupštini grada Beograda.

Svetski dan Crvenog krsta 8. maj i „Nedelja Crvenog krsta“ od 8. do 15. maja u 2015. godini, obeleženi su temom koju je opredelila Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, a to je "Snaga humanosti: Osnovni principi u akciji”.

Domaćin prijema koji su organizovali Crveni krst Beograda i Gradska uprava je bio zamenik Gradonačelnika Beograda, Andreja Mladenović.

Na prijemu je predsednik Crvenog krsta Beograda prim. dr Milan Pirnat uručio priznanja opštinama Lazarevac i Zemun koje su u 2014. godini realizovale plan sa 5,41 odnosno 5,12 davanja krvi na 100 stanovnika.

Na svečanosti u Starom dvoru je uručeno osam priznanja Crvenog krsta Beograd: Zemunskoj gimnaziji, Medicinskoj školi “Beograd“, Elektrotehničkoj školi “Zemun“ i Trinaestoj beogradskoj gimnaziji kao najboljim srednjim školama po broju prikupljenih jedinica krvi u 2014 godini. Najbolji fakultet u prethodnoj godini po rezultatima je bio Pravoslavni bogoslovski fakultet. TENT A Obrenovac, Beogradski sajam i Gradski zavod za javno zdravlje Beograd dobili su priznanja, jer su imali najveći broj prikupljenih jedinica krvi u odnosu na ukupan broj zaposlenih. Zahvalnicu za Gradski zavod za javno zdravlje Beograd je primila pomoćnica direktora prim. mr sc. med. dr Svetlana Mladenović Janković.

Uručeno je 19 nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola-pobednicima literarnog i likovnog konkursa „Krv život znači“.

Na prijemu je prikazan spot „Krv život znači“ učenika Trinaeste beogradske gimnazije, a putem video prezentacije su predstavljeni nagrađeni likovni i literarni radovi.

U Beogradu je u 2014. godini prema podacima Instituta za transfuziju krvi Srbije i transfuzioloških službi Kliničko - bolničkih centara „Zemun“, „Dr.Dragiša Mišović“ i Instituta za transfuziologiju VMA uzeto 56.610 jedinica krvi.


Organizovano je 1250 akcija davanja krvi na terenu.

U Beogradu su sve hitne potrebe obolelih i povređenih po zahtevu zdravstvenih ustanova bile zadovoljene.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351