Svetski dan bez duvanskog dima 31. maj 2015. - „Zaustavimo nezakonitu trgovinu duvanskim proizvodima“

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i njeni partneri obeležavaju Svetski dan bez duvanskog dima, ističući zdravstvene rizike koji su povezani sa upotrebom duvana i zalažući se za efikasnu politiku koja smanjuje konzumiranje duvana. Sloganom ovogodišnjeg obeležavanja, SZO poziva sve države da zajedno deluju kako bi se zaustavila  nezakonita  trgovina duvanskim proizvodima.

U Srbiji i dalje puši 35% stanovnika starijih od 15 godina i već godinama unazad upotreba duvana je jedan od najzastupljenijih faktora rizika po zdravlje, posebno za srčani udar, oboljenja perifernih krvnih sudova i povišen krvni pritisak, šlog, hroničnu opstruktivnu bolest pluća, rak pluća, grkljana, usta i drugih lokalizacija.

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd organizuje zdravstveno promotivnu akciju u prostoru Šoping centra Stadion u subotu, 30. maja, od 12 do 14 časova, u saradnji sa partnerima: Dom zdravlja Voždovac, Udruženje za javno zdravlje Srbije, Crveni krst Beograda i Beogradska asocijacija studenata farmacije.

Nezakonita trgovina duvanskim proizvodima je globalni problem koji dovodi u pitanje postignute rezultate zdravstvenih programa, politike kontrole duvana i mera kao što su porast poreza i cene duvanskih proizvoda, slikovna upozorenja i dr. Prema istraživanjima i podacima dobijenim od strane svih carina u svetu, jedna od 10 cigareta i drugih duvanskih proizvoda koji se danas konzumiraju, nabavljena je nezakonito. Posebno je važno upozoriti i zaštititi mlade i stanovništvo sa niskim prihodima, kojima su ovi duvanski proizvodi pristupačniji zbog niske cene. SZO predlaže promovisanje, ratifikaciju, pristupanje i primenu Protokola o eliminaciji nezakonite trgovine duvanskim proizvodima od strane svih potpisnica Okvirne konvencije o kontroli duvana.

poster pušenje
Konzumiranje duvana i izloženost duvanskom dimu u Srbiji i dalje su veoma rasprostranjeni, uprkos zakonski uređenim merama ograničenja, kao i brojnim preventivnim programima i aktivnostima. Prema rezultatima poslednjeg istraživanja zdravlja, u Srbiji puši 34,7% stanovnika starijih od 15 godina, pri čemu je 29,2% svakodnevnih pušača. Skoro svaka peta mlada osoba (19,2%), starosti od 15 do 19 godina, takođe je pušač. Značajno je veći procenat pušača u gradovima u poređenju sa stanovnicima ostalih naselja (36,4% u odnosu na 32,2%), kao i u populaciji sa najnižim primanjima (38,2%).

Povodom obeležavanja datuma, a u nameri da podstaknemo što veći broj građana da prepoznaju negativne zdravstvene, ekonomske i socijalne posledice upotrebe duvana i prednosti života u okruženju bez duvanskog dima, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd u subotu, 30. maja organizuje zdravstveno promotivne aktivnosti u centralnom holu Šoping centra Stadion na Voždovcu, ul. Zaplanjska 32. Od 12 do 14 časova posetioci Šoping centra imaće priliku da razgovaraju, dobiju savet i štampane edukativne materijale od predstavnika Zavoda i partnerskih organizacija - Doma zdravlja Voždovac, Udruženja za javno zdravlje Srbije, Crvenog krsta Beograd i Beogradske asocijacije studenata farmacije, na teme: štetnost duvanskog dima, odvikavanje od pušenja, zaštita od duvanskog dima u okruženju, pre svega najmlađih i trudnica, kao i druge savete u vezi sa zdravim stilovima života, prevencijom i ranim otkrivanjem bolesti.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351