Bezbedni na električnom trotinetu

05. TROTINETElektrični trotineti poslednjih godina postaju sve popularnije prevozno sredstvo, pre svega u gradovima, i koristi ih uglavnom mlađa populacija ili poslovni lјudi u cilјu izbegavanja sobraćajnih gužvi. Pozitivne strane sve veće upotrebe ovih prevoznih sredstava su manje gužve u saobraćaju i manje zagađenje vazduha u gradovima, kao i boravak na otvorenom i veći individualni komoditet usled nepostojanja potrebe za parking prostorom. Lako se sklapaju, ne zauzimaju mnogo mesta i shodno tome se mogu držati u zatvorenom prostoru- kancelariji, čekaonici i sl.

Međutim, kao i svako prevozno sredstvo oni sa sobom nose rizike od povređivanja. Brojna straživanja ukazuju da su broj povređenih i posledice neadekvatne vožnje ovog prevoznog sredstva daleko od zanemarlјivih, a dve trećine povreda dešavaju se neiskusnim vozačima.

ELEKTRIČNI TROTINET SAM PO SEBI NIJE OPASAN, VEĆ NEOPREZNA I NEPROMIŠLjENA VOŽNјA!
Shodno tome, pridržavanjem nekih osnovnih preporuka smanjićete rizik i po sebe i po okolinu i moći ćete da ujedno uživate u vožnji i na vreme dođete do želјenog odredišta.

SAVETI ZA BEZBEDNU VOŽNјU

PRVO I OSNOVNO PRAVILO-NAUČITE DA VOZITE ELEKTRIČNI TROTINET!
Imajte u vidu da se najveći broj nezgoda dešava upravo kod onih koji su tek stali na trotinet. Savladajte veštinu voženja trotineta na nekom mirnom mestu, bez saobraćaja! 

PRE SAME VOŽNJE

ISPRAVAN I PRAVILNO PODEŠEN TROTINET JE POLA BEZBEDNOSTI!
Vodite računa da je trotinet ispravan, gume dovolјno napumpane, da kočnice rade, i da je upravlјač, odnosno volan trotineta,  podešen na odgovarajuću visinu – sve to su bitni faktori za bezbednu i udobnu vožnju!

OBUCITE ADEKVATNU OBUĆU I ODEĆU!
- Izbegavajte da nosite odeću čiji se krajevi ili pantlјike mogu uplesti u točkove trotineta!  Tokom noćne vožnje poželјno je imati odeću ili dodatke koji reflektuju svetlost!
- Nosite zatvorenu obuću- pored toga što štiti od povreda prstiju, ona bolјe prijanja za podlogu i sprečava klizanje i posledični pad.
- Izbegavajte obuću sa petlama! Vodite računa da se neadekvatno zavezane pertle mogu uplesti u točkove i blokirati i dovesti do gubitka ravnoteže i pada.

STAVITE ZAŠTITNU OPREMU!
S obzirom da se pri vožnji električnog trotineta razvija brzina slična onoj pri vožnji bicikla, a DA JE DOKAZANO DA BICIKLISTIČKE KACIGE SMANјUJU RIZIK OD SMRTNIH ISHODA PRILIKOM povređivanja za čitavih 85%, preporuka je da se BICIKLISTIČKE KACIGE  nose i pri vožnji e- trotineta. Preporuka je imati i adekvatnu zaštitu za kolena i laktove koja će ublažiti posledice eventualnog pada.

U TOKU VOŽNјE

POŠTUJTE SAOBRAĆAJNA PRAVILA!  Vozite u skladu sa važećim pravilima i propisima
(Informišite se o njihovoj promeni na vreme!)
IZBEGAVAJTE DA VOZITE KOLOVOZOM!
KORISTITE BICIKLISTIČKE STAZE KAD GOD JE TO MOGUĆE! Vodite računa da brzina na biciklističkoj stazi ne bude veća od 25km/č,
UKOLIKO SE KREĆETE PO TROTOARU nije poreporučlјivo kretati se većom brzinom od one kod brzog hoda, a to je 6 km/č!
VOZITE PAŽLjIVO, UVEK SA OBE RUKE NA UPRAVLjAČU!
VODITE RAČUNA O DRUGIM UČESNICIMA U SAOBRAĆAJU! Pre svega obratite pažnju na pešake, oni uvek imaju prednost!
DRŽITE ODSTOJANјE I NEMOJTE VIJUGATI IZMEĐU DRUGIH UČESNIKA U SAOBRAĆAJU - vijuganjem možete lako izgubiti ravnotežu i pasti sa trotineta, a naglom promenom pravca njihovog kretanja može doći i do sudara sa težim posledicama  
VODITE RAČUNA O USLOVIMA NA PUTU! Mokra i vlažna podloga nisu najbolјe rešenje za vožnju trotineta pošto  je mogućnost proklizavanja i pada znatno veća. Izbegavajte vožnju u uslovima smanjene vidlјivosti, a noću koristite svetla, ali i odgovarajuću reflektujuću opremu.
VOZITE SAMI! Imajte u vidu da su  električni trotineti dizajnirani tako da se koriste od strane samo jedne osobe !
NEMOJTE PREVOZITI DECU!
IZBEGAVAJTE UPOTREBU ALKOHOLA I DRUGIH PSIHOAKTIVNIH SUPSTANCI!

ELEKTRIČNI TROTINETI –OPASNA ZABAVA ZA ADOLESCENTE!

Uprkos brojnim rizicima koje sa sobom nose, elektični trotineti su sve popularnija zabava i među najmlađom populacijom, pre svega adolescentima.

Uprkos upozorenjima proizvođača da korisnici treba budu stariji od 18 godina, istraživanja pokazuju da svaki 20 učesnik povređen u vožnji elektičnog trotineta ima manje od 18 godina.

Ukoliko i pored svih upozorenja i preporuka odlučite da vašem tinejdžeru dozvolite ovaj način prevoza, vodite računa o sledećem:

Prilikom kupovine vodite računa o uzrastu i težini! - veličina i težina trotineta traba da budu prilagođeni starosti, visini i težini- za lakše osobe on mora da bude lakši.

Imajte u vidu ponašanje vašeg deteta! Mirnija i poslušnija deca će brže savladati pravila vožnje dok će oni sa više energije i skloniji rizičnim ponašanjima biti u većem riziku od pada.

Naučite vašeg tinejdžera kako da pravilno vozi E-trotinet - kako da koči, da ubrza, da skrene, i nemojte ga puštati da vozi samostalno sve dok ne ovlada sigurnim rukovanjem ovim sredstvom.

Pravila o obući, odeći i ponašanju pri vožnji ista su kao za odrasle- skrenuti im pažnju da se ponašaju kao kad voze bicikl, da voze biciklističkim stazama, prelaze kolovoz preko pešačkog prelaza i da posebno vode računa o brzini.

OPREZ na prvom mestu! Naučiti ih da budu pažlјivi i oprezni u saobraćaju, da poštuju druge učesnike u saobraćaju- pre svega pešake i bicikliste.

Objasnite im da E-trotineti ne služe za izvođenje trikova – trikovi se mogu izvoditi običnim trotinetom alki ne i električnim!

Dobro razmislite pre nego što se odlučite da vašem tinejdžeru omogućite ovakav vid zabave kako se ne biste kasnije kajali!
Objasnite im zašto je bicikl bolјa opcija od trotineta- bezbedniji je i zdraviji!

BICIKL ILI ELEKTRIČNI TROTINET?
Istraživanja su pokazala da je rizik od smrtnog ishoda usled povreda na električnim trotinetima i biciklima približno ista, međutim rizik od povreda je veći na električnom trotinetu, a razlog tome je neiskustvo u vožnji i nenošenje zaštitne opreme, pre svega kaciga!

UVEK VOZITE ODGOVORNO I U SKLADU SA SVOJIM MOGUĆNOSTIMA!
ODGOVORNIM PONAŠANјEM ZAŠTITITE I SEBE I DRUGE!

Više tekstova o ovoj temi

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351