Безбедни на електричном тротинету

05. TROTINETЕлектрични тротинети последњих година постају све популарније превозно средство, пре свега у градовима, и користи их углавном млађа популација или пословни људи у циљу избегавања собраћајних гужви. Позитивне стране све веће употребе ових превозних средстава су мање гужве у саобраћају и мање загађење ваздуха у градовима, као и боравак на отвореном и већи индивидуални комодитет услед непостојања потребе за паркинг простором. Лако се склапају, не заузимају много места и сходно томе се могу држати у затвореном простору- канцеларији, чекаоници и сл.

Међутим, као и свако превозно средство они са собом носе ризике од повређивања. Бројна страживања указују да су број повређених и последице неадекватне вожње овог превозног средства далеко од занемарљивих, а две трећине повреда дешавају се неискусним возачима.



ЕЛЕКТРИЧНИ ТРОТИНЕТ САМ ПО СЕБИ НИЈЕ ОПАСАН, ВЕЋ НЕОПРЕЗНА И НЕПРОМИШЉЕНА ВОЖЊА!
Сходно томе, придржавањем неких основних препорука смањићете ризик и по себе и по околину и моћи ћете да уједно уживате у вожњи и на време дођете до жељеног одредишта.

САВЕТИ ЗА БЕЗБЕДНУ ВОЖЊУ

ПРВО И ОСНОВНО ПРАВИЛО-НАУЧИТЕ ДА ВОЗИТЕ ЕЛЕКТРИЧНИ ТРОТИНЕТ!
Имајте у виду да се највећи број незгода дешава управо код оних који су тек стали на тротинет. Савладајте вештину вожења тротинета на неком мирном месту, без саобраћаја! 

ПРЕ САМЕ ВОЖЊЕ


ИСПРАВАН И ПРАВИЛНО ПОДЕШЕН ТРОТИНЕТ ЈЕ ПОЛА БЕЗБЕДНОСТИ!
Водите рачуна да је тротинет исправан, гуме довољно напумпане, да кочнице раде, и да је управљач, односно волан тротинета,  подешен на одговарајућу висину – све то су битни фактори за безбедну и удобну вожњу!
ОБУЦИТЕ АДЕКВАТНУ ОБУЋУ И ОДЕЋУ!
- Избегавајте да носите одећу чији се крајеви или пантљике могу уплести у точкове тротинета!  Током ноћне вожње пожељно је имати одећу или додатке који рефлектују светлост!
- Носите затворену обућу- поред тога што штити од повреда прстију, она боље пријања за подлогу и спречава клизање и последични пад.
- Избегавајте обућу са петлама! Водите рачуна да се неадекватно завезане пертле могу уплести у точкове и блокирати и довести до губитка равнотеже и пада.
СТАВИТЕ ЗАШТИТНУ ОПРЕМУ!
С обзиром да се при вожњи електричног тротинета развија брзина слична оној при вожњи бицикла, а ДА ЈЕ ДОКАЗАНО ДА БИЦИКЛИСТИЧКЕ КАЦИГЕ СМАЊУЈУ РИЗИК ОД СМРТНИХ ИСХОДА ПРИЛИКОМ повређивања за читавих 85%, препорука је да се БИЦИКЛИСТИЧКЕ КАЦИГЕ  носе и при вожњи е- тротинета. Препорука је имати и адекватну заштиту за колена и лактове која ће ублажити последице евентуалног пада.

У ТОКУ ВОЖЊЕ


ПОШТУЈТЕ САОБРАЋАЈНА ПРАВИЛА!  Возите у складу са важећим правилима и прописима
(Информишите се о њиховој промени на време!)
ИЗБЕГАВАЈТЕ ДА ВОЗИТЕ КОЛОВОЗОМ!
КОРИСТИТЕ БИЦИКЛИСТИЧКЕ СТАЗЕ КАД ГОД ЈЕ ТО МОГУЋЕ! Водите рачуна да брзина на бициклистичкој стази не буде већа од 25км/ч,
УКОЛИКО СЕ КРЕЋЕТЕ ПО ТРОТОАРУ није порепоручљиво кретати се већом брзином од оне код брзог хода, а то је 6 км/ч!
ВОЗИТЕ ПАЖЉИВО, УВЕК СА ОБЕ РУКЕ НА УПРАВЉАЧУ!
ВОДИТЕ РАЧУНА О ДРУГИМ УЧЕСНИЦИМА У САОБРАЋАЈУ! Пре свега обратите пажњу на пешаке, они увек имају предност!
ДРЖИТЕ ОДСТОЈАЊЕ И НЕМОЈТЕ ВИЈУГАТИ ИЗМЕЂУ ДРУГИХ УЧЕСНИКА У САОБРАЋАЈУ - вијугањем можете лако изгубити равнотежу и пасти са тротинета, а наглом променом правца њиховог кретања може доћи и до судара са тежим последицама  
ВОДИТЕ РАЧУНА О УСЛОВИМА НА ПУТУ! Мокра и влажна подлога нису најбоље решење за вожњу тротинета пошто  је могућност проклизавања и пада знатно већа. Избегавајте вожњу у условима смањене видљивости, а ноћу користите светла, али и одговарајућу рефлектујућу опрему.
ВОЗИТЕ САМИ! Имајте у виду да су  електрични тротинети дизајнирани тако да се користе од стране само једне особе !
НЕМОЈТЕ ПРЕВОЗИТИ ДЕЦУ!
ИЗБЕГАВАЈТЕ УПОТРЕБУ АЛКОХОЛА И ДРУГИХ ПСИХОАКТИВНИХ СУПСТАНЦИ!

ЕЛЕКТРИЧНИ ТРОТИНЕТИ –ОПАСНА ЗАБАВА ЗА АДОЛЕСЦЕНТЕ!


Упркос бројним ризицима које са собом носе, електични тротинети су све популарнија забава и међу најмлађом популацијом, пре свега адолесцентима.

Упркос упозорењима произвођача да корисници треба буду старији од 18 година, истраживања показују да сваки 20 учесник повређен у вожњи електичног тротинета има мање од 18 година.

Уколико и поред свих упозорења и препорука одлучите да вашем тинејџеру дозволите овај начин превоза, водите рачуна о следећем:

Приликом куповине водите рачуна о узрасту и тежини! - величина и тежина тротинета траба да буду прилагођени старости, висини и тежини- за лакше особе он мора да буде лакши.

Имајте у виду понашање вашег детета! Мирнија и послушнија деца ће брже савладати правила вожње док ће они са више енергије и склонији ризичним понашањима бити у већем ризику од пада.

Научите вашег тинејџера како да правилно вози Е-тротинет - како да кочи, да убрза, да скрене, и немојте га пуштати да вози самостално све док не овлада сигурним руковањем овим средством.

Правила о обући, одећи и понашању при вожњи иста су као за одрасле- скренути им пажњу да се понашају као кад возе бицикл, да возе бициклистичким стазама, прелазе коловоз преко пешачког прелаза и да посебно воде рачуна о брзини.

ОПРЕЗ на првом месту! Научити их да буду пажљиви и опрезни у саобраћају, да поштују друге учеснике у саобраћају- пре свега пешаке и бициклисте.

Објасните им да Е-тротинети не служе за извођење трикова – трикови се могу изводити обичним тротинетом алки не и електричним!

Добро размислите пре него што се одлучите да вашем тинејџеру омогућите овакав вид забаве како се не бисте касније кајали!
Објасните им зашто је бицикл боља опција од тротинета- безбеднији је и здравији!

БИЦИКЛ ИЛИ ЕЛЕКТРИЧНИ ТРОТИНЕТ?

Истраживања су показала да је ризик од смртног исхода услед повреда на електричним тротинетима и бициклима приближно иста, међутим ризик од повреда је већи на електричном тротинету, а разлог томе је неискуство у вожњи и неношење заштитне опреме, пре свега кацига!

УВЕК ВОЗИТЕ ОДГОВОРНО И У СКЛАДУ СА СВОЈИМ МОГУЋНОСТИМА!

ОДГОВОРНИМ ПОНАШАЊЕМ ЗАШТИТИТЕ И СЕБЕ И ДРУГЕ!

Више текстова о овој теми

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351