Učešće Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd u „CRxSiSS“ projektu

Projekat ErasmusGradski zavod za javno zdravlje Beograd učestvuje u međunarodnom projektu „Poređenje resursa različitih subjekata u vanrednim situacijama“ (CRxSiSS - Comparing Resources for Subjects in Severe Situation, ERASMUS), zajedno sa partnerima iz Španije, Italije, Portugalije, Slovenije. Pored Gradskog zavoda učesnici su i Univerzitet u Malagi, Španija, sa svojim Univerzitetskim programom za starije odrasle osobe, zatim Privatni institut koji kreira kurseve i aktivnosti promocije kulturne svesti u oblasti obrazovanja odraslih iz Španije, Narodni univerzitet iz Udina, Italija, koji sarađuje sa opštinskim i regionalnim vlastima, Organizacija specijalizovana za mobilnost odraslih u oblasti preduzetništva i interkulturalnosti iz Portugalije, kao i Institucija koja razvija socijalne programe za očuvanje okoline i odgovornu potrošnju - GEA iz Slovenije.

CRxSiSS projekat ima za cilj da odgovori na jednu od ključnih potreba današnjeg društva - doživotno učenje za odrasle i starije osobe, promovišući razmenu znanja i iskustava na međunarodnom nivou, kroz mobilnost edukatora i polaznika.

Projekat obrađuje teme od opšteg značaja, kao što su aktivno starenje, javno zdravlje, očuvanje kulturnog i prirodnog nasleđa, depopulacija sela, zapošljavanje mladih, načini održivog razvoja, prevazilaženje „digitalnog jaza“, odnosno razlika u pristupu informaciono - komunikacionim tehnologijama i sajber bezbednost.

S obzirom da se projekat realizuje u specifičnom periodu pandemije virusa COVID-19, zadatak i odgovornost svih aktera i učesnika u projektu je da razmenjuju znanja i iskustva vezano za reagovanja tokom pandemije i u vanrednim situacijama.

Jedan od ciljeva projekta je i da promoviše razmenu iskustava, dobre prakse i obrazovnih sadržaja na aktuelne teme, i to putem edukacije edukatora i kurseva za polaznike programa obrazovanja odraslih, a posebno za starije, unapređujući na taj način njihova znanja i kompetencije. Uz učešće više organizacija i zemalja u realizaciji projekta, stvara se prostor za razmenu novih i korisnih znanja, iskustava i dobrih praksi. Takođe, ovaj projekat promoviše ključne koncepte razvoja zajedničkog evropskog identiteta u oblasti edukacije i obrazovanja. Jedan od ciljeva ovog programa je i da, iz međugeneracijske perspektive, promoviše aktivno učešće odraslih, i njihovo osnaživanje da adekvatno odgovore na izazove sa kojima se evropsko društvo danas suočava.

U okviru projekta organizuju se edukacije na kojima svi partneri predstavljaju svoja iskustva i razvijene dobre prakse, promovišući tako razmenu znanja na međunarodnom nivou.

Neke od najvažnijih tema edukacija tokom projekta su:

- Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u borbi protiv digitalnog jaza i unapređenje digitalne bezbednosti

- Javno zdravlje u svakodnevnom životu i u uslovima pandemije

- Zaštita životne sredine, održivi razvoj i odgovorna potrošnja

- Preduzetništvo u ruralnim područjima kao podsticaj mogućnostima zapošljavanja

- Kulturno nasleđe kao pokretač društvenog razvoja

- Obrazovni izazovi za aktivno starenje

U okviru projekta biće izrađena i završna publikacija - priručnik namenjen edukatorima, kreiran na osnovu razmene iskustava i znanja svih partnera u projektu. Publikacija će prikazati inicijative, resurse i materijale za obuke, kao i primere dobre prakse kreirane od strane učesnika u projektu.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351