Plivanje - zdravstvena dobrobit za starije

пливање старији

Plavo nebo, sočne lubenice... Svake godine leto nas poziva da se opustimo i uz slike plaža, čamaca i svetionika budi romantična osećanja. Ne čudi zato što se upravo uz neku vodenu površinu - kraj mora, jezera, reke ili bazena , čak i samo uz tuš ili obično crevo za polivanje bašte, svi leti osetimo bolje.

Boravak na vodi i u vodi je dobar za sve generacije, a posebno za starije. Za njih to nije samo rekreacija, već i mogućnost vežbanja bez bola.

 

Ipak, uvek treba imati na umu sve preporučene mere bezbednosti prilikom boravka na vodenim površinama predviđenim za plivanje. Takođe, pre bilo kog oblika fizičke aktivnosti, pa i plivanja, neophodno je razgovarati i posavetovati se sa svojim izabranim lekarom , u vezi sa učestalošću i intenzitetom plivanja, s obzirom da je on taj koji je najbolje upućen u zdravstveno stanje svojih pacijenata.

Kancelarija za zdravlje starih Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd preporučuje plivanje za starije sugrađane, kao i sve ostale zbog:

  1. Plivanje umanjuje rizik od nastanka osteoporoze. Ženama se u postmenopauzi smanjuje gustina kostiju te one postaju krhkije. Plivanje usporava ovaj proces i poboljšava gustinu kostiju.
  2. Plivanje pojačava snagu celog organizma. Kombinovanje plivanja i vežbi u vodi (akvabik predstavlja najbezbedniji i najbolji način jačanja snage), omogućava starijima da postignu i održavaju željenu telesnu težinu, poboljšaju ravnotežu i na taj način smanje rizik od padova.
  3. Plivanje poboljšava snagu i zdravlje kardiovaskularnog sistema. Ono ima pozitivan uticaj na snižavanje povišenog krvnog pritiska, poboljšava cirkulaciju i umanjuje rizike za nastanak bolesti srca i pluća.
  4. Plivanje pozitivno utiče i na moždanu aktivnost, poboljšavajući mentalne sposobnosti.
  5. Plivanje dobro utiče i na zglobove. Ko god ima iskustva sa bolovima u zgobovima, zna kako se bolovi tokom plivanja smanjuju.
  6. Plivanje povoljno utiče i na tonus mišića. Kako je voda 12 puta gušća od vazduha i pruža veći otpor pri kretanju, plivanje predstavlja odličan način vežbanja za starije.
  7. Plivanje umanjuje stres i psihičku tenziju.
  8. Plivanje povoljno utiče na gipkost i pokretljivost tela, osobine koje ne treba vezivati samo za mladost.
  9. Sve u svemu, plivanje poboljšava kvalitet života.

Stoga iskoristite leto i zaplivajte...

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351