Како да заштитите своје срце?

Будите физички активни

Спроводите редовну умерену физичку активност. Само 30 минута активности дневно може да помогне у спречавању срчаног и можданог удара. Нека то постане ваш животни стил - регуларни део сваког вашег дана! Крећите се степеницама уместо лифтом, изађите из аутобуса неколико станица раније и препешачите део планиране трасе. Бавите се вежбама при којима се пријатно осећате (нпр. пливање, шетња, вожња бицикла итд. )

Физичка активност ће сигурно помоћи и да се ослободите стреса а, осим тога, иделан је савезник  у борби са килограмима.

Престаните са пушењем и заштитите се од дувана

Ако престанете да пушите, ризик од коронарне болести срца биће двоструко нижи у року од само годину дана уз тренд враћања на нормалан ниво током времена. Осим контроле и промене сопствених избора и навика, важно је да избегавате задимљено окружење – и сама изложеност дуванском диму (пасивно пушење) значајно повећава ризик од срчаног удара.

Једите здраво 

Нездрава исхрана доводи до гојазности. Исхрана пре свега треба да буде количински и по квалитету адекватна. У исхрани треба да буду заступљење намирнице као што су воће, поврће, интегралне житарице, мршава меса, млечни производи са ниским садржајем масноћа и риба. Будите опрезни са обрађеном храном која често садржи висок ниво соли. Избегавајте алкохолна пића колико год је то могуће. Пијте доста воде! 

Одржавајте здраву телесну тежину

Трудите се да достигнете и одржавате идеалну телесну масу, у складу са вашом висином, годинама старости, полом. Гојазност је фактор ризика развоја исхемијске болести срца. Карактерише се увећањем масне масе тела у мери која доводи до нарушавања здравља и развоја бројних компликација на многим органима и органским системима, што за последицу има повећани морбидитет и морталитет. У одраслих особа дефинише се као индекс телесне масе ≥30 kg/m2.*

*Једноставан а добар начин за праћење здраве телесне тежине је употреба БМИ (индекс телесне масе), који, кроз однос телесне висине и масе, даје грубу процену удела масти у организму. Да бисте израчунали свој БМИ, поделите своју масу (у килограмима) са вредношћу своје висине (изражене у метрима) на квадрат. Препорука је да здрава одрасла особа треба да одржава свој БМИ између 18,5 и 24,9 kg / m².

Знајте ваше бројке 

Редовно контролишите висину свог крвног притиска, ниво холестерола и глукозе у крви.

Не заборавите да је висок крвни притисак главни фактор ризика за настанак можданог удара, као и око половине свих болести срца. Почевши од вредности 115/75 mm Hg, ризик за КВБ се удвостручује са сваким порастом за 20/10 mm Hg у односу на претходну вредност ТА.

Повишени нивои холестерола и шећера у крви додатни су фактори ризика и значајно повећавају шансе за настанак поменутих обољења. Пожељне вредности укупног холестерола су мање од 5,2 mmol/l а глукозе од 4.0 до 6.0 mmol/l пре јела.

Смањите ментални стрес

Ментални стрес као фактор ризика за КВБ неизбежни је пратилац савременог живота. 

Ментални стрес може бити хронични стрес (практично од рођења), затим резултат утицаја социјалне средине - последица економско-политичке кризе, емотивни стрес, поремећаји понашања у склопу анксиозних поремећаја и реакција (разни облици депресија, актуелни пострауматски стрес синдром код прогнаних лица, након природних непогода...), панике, фобије.

Примена метода контроле менталног стреса (нпр. психолошке радионице и спортско рекреативне вежбе) представља један од начина превазилажења овог фактора ризика.

Пратите своје достигнућe и напредак, будите поносни на све што радите за своје здравље и здравље ваше породице.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351