Хало Беба - Телефоном до савета о здрављу деце

Савет недеље

savet nedelje 177 cir
 • mb analize
  Лабораторијске анализе: информације
 • status mikrobioloksih analiza
  Статус лабораторијских анализа
 • analiza vode 1
  Вода: упутства, захтеви, препоруке
 • Санитарни прегледи
  Санитарни прегледи

Како да организујем време код куће?

Останите повезани са другима путем електронске комуникације - користите технологију

Повежите се са људима који су вам важни телефоном, путем друштвених медија, видео ћаскања и текста. Самоизолација не значи затворити све канале комуникације - у ствари, сада је важније него икада да разговарате, слушате друге, делите приче и савете и останете у контакту са људима који су вам битни. На пример, можда ћете пожелети да организујете дигиталну заједничку кафу или чак ручак, или закажите дневне разговоре са својом баком.

Обратите пажњу на ствари које чине да се осећате добро

Конзумирајте здраву храну, приметите лепоту испред вашег прозора - птице, дрвеће, облаке..., читајте омиљену књигу, погледајте филм или серију. Пронађите начине да се опустите - ово је посебно важно ако сте узнемирени или под стресом. Дишите дубоко и повремено се „искључите“.

Одржите кретање                                                                                                                

Покушајте да не проведете цео дан у кревету или на каучу. Радите једноставније вежбе, које ће вам помоћи да свој ум и тело ослободите напетости и стреса и које ће вам дати енергију и позитивна осећања која су вам потребна. Пронађите начине да покренете своје тело и своје расположење сваки дан. Запамтите, можете изаћи напоље (уколико нисте старији од 65 година), у времену ван забране кретања, али морате да ограничите контакт са другима. У реду је да се оде у шетњу или вози бицикл, док избегавате људе који нису у самоизолацији.

Размислите о томе шта можете понудити другима

Давање нам помаже да се осећамо да смо још увек део наше заједнице, чак и када морамо да останемо код куће. Имате толико тога да понудите - будите креативни и размислите о начинима на које можете своје време, вештине и знања употребити да помогнете другима. На пример, можете да препоручите и поделите добар рецепт или књигу или позовете некога ко би могао да се осећа усамљено.

Одржите дневну рутину

Ово можда звучи досадно, али то ће вам помоћи да кроз сваки дан у овом периоду прођете успешно. Идите на спавање и будите се у исто време, једите редовно, туширајте се, мењајте своју одећу, проветравајте просторије и удахните свеж ваздух, читајте књигу или имајте видео разговоре са колегом сваког дана у исто време. Не заборавите да сваког дана обезбедите време и саговорника за шалу!

Примените „информациону дијету“

Covid-19 је глобални проблем и бескрајна су ажурирања из новина и од људи на друштвеним медијима, која могу да вас у потпуности преплаве. Обратите пажњу какав осећај све то код вас изазива. Одаберите један поуздан извор информација и проверавајте новости једном дневно. Посетите сајт www.covid19.rs

Телефон за психосоцијалну помоћ грађанима:

0800 309 309

Посебни телефони Института за ментално здравље:

060 364 11 79 (за младе и родитеље деце до 18 година)
060 364 11 80 (за особе старије од 18 година)

biljke kompjuter

Назад на најважнија питања и одговоре

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351