Хало Беба - Телефоном до савета о здрављу деце

Савет недеље

savet nedelje 177 cir
 • mb analize
  Лабораторијске анализе: информације
 • status mikrobioloksih analiza
  Статус лабораторијских анализа
 • analiza vode 1
  Вода: упутства, захтеви, препоруке
 • Санитарни прегледи
  Санитарни прегледи

Да ли кућни љубимци могу да буду извор заразе?

Према подацима Светске здравствене организације, не постоји доказ да пси и мачке и други кућни љубимци могу пренети вирус Ковид-19 својим власницима. Овај вирус се углавном шири капљичним путем, када заражена особа кашље, кија или говори у вашој непосредној близини.

Треба имати у виду да пси и мачке на својим шапама могу из спољне средине донети Ковид-19, као што га било ко од нас може унети у кућу преко обуће, одеће или различитих предмета (мобилни телефони, новчаници, кључеви и сл.). Сходно томе би требало, након сваке шетње сакућним љубимцем, његове шапе темељно очистити, пре свега топлом водом и сапуном, а могу се обрисати и антисептичким марамицама. Никако немојте ваше љубимце потапати у дезинфекциона средства, јер им можете озбиљно угрозити здравље и живот.

 • Осим појачане хигијене, псима и мачкама који живе у кућним условима требало би онемогућити неконтролисано кретање у спољној средини.

Ако сумњате на инфекцију или сте заражени вирусом Ковид-19, требало би да, исто као и са другим укућанима, ограничите контакт са кућним љубимцима. Уколико морате да се бринете о свом љубимцу док сте болесни, темељно перите руке и пре и после сваке интеракције са њима.

Пси и мачке обољевају од другачијих типова корона вируса, који са вирусом Ковид-19 немају сличности ни када је у питању настанак, нити клиничка слика инфекције. Они код љубимаца углавном изазивају стомачне тегобе које се не преносе на људе.

Свакако приликом контакта са животињама треба се придржавати основних хигијенских правила:

 • Препоручљиво је да избегавамо најприснији контакт с кућним љубимцима, пре свега да их љубимо.
 • Није препоручљиво да бораве у нашем кревету.
 • Не треба им дозволити долазе у додир са нашом храном.
 • Након сваког мажења, руке треба темељно опрати топлом водом и сапуном.

Назад на најважнија питања и одговоре

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351