Хало Беба - Телефоном до савета о здрављу деце

Савет недеље

savet nedelje 177 cir
 • mb analize
  Лабораторијске анализе: информације
 • status mikrobioloksih analiza
  Статус лабораторијских анализа
 • analiza vode 1
  Вода: упутства, захтеви, препоруке
 • Санитарни прегледи
  Санитарни прегледи

Како одржавати хигијену животног простора?

Чишћење подразумева уклањање патогених микророрганизама и нечистоћа са површина. Чишћење не уништава микроорганизме, али их одстрањује, смањује њихов број и смањује ризик од ширења инфекције.

Дезинфекција се односи на употребу хемикалија које уништавају микроорганизме на површинама. Овај процес не мора нужно да очисти прљаве површине, али може да уништи микроорганизме, што након чишћења додатно може да смањи ризик од ширења инфекције.

Које површине је неопходно чистити и колико често?

Просторије је потребно чистити сваког дана на уобичајен начин, усисавањем и прањем детерџентом и водом, а купатило и WC и све доступне површине у њима након прања, по потреби и дезинфиковати.

Редовно перите врата, површине које се често додирују, кухињске елементе, уређаје, намештај.

Више пута дневно чистите кваке на вратима, ручке на прозорима, славине у тоалетима и кухињама, ручке на водокотлићима, даљинске управљаче, мобилне телефоне, прекидаче за струју и звона на вратима. Након чишћења крпе опрати на 90°С.

Чишћење меких површина

Меке (порозне) површине као што су итисони, теписи и завесе, чистите одговарајућим средствима за те површине. Након чишћења оперите ове предмете уколико је то могуће, на одговарајући начин, у складу са упутствима произвођача. Током прања користите најтоплију одговарајућу воду за дате предмете и осушите у потпуности, или користите производе са дезинфицијенсима који су погодни за порозне површине.

Одлагање кућног отпада

Сав отпад настао током чишћења одложите у посебну кесу, а затим у канте за отпад. Свакодневно празните канте за отпатке. Користите рукавице приликом уклањања врећа за одлагање смећа. Оперите руке после одлагања смећа.

Проветравање

Често проветравајте животни простор. У ситуацијама са повећаним ризиком од настанка капљичних инфекција неопходно је темељно проветравати просторије неколико пута дневно.

Прање одеће, пешкира, постељине и осталих тканина

Одржавању чистоће постељног и личног рубља треба посветити посебну пажњу. Одећа се ношењем прља, како са површине коже тако и из спољне средине, па је треба редовно мењати (пресвлачити), прати у веш машини и пеглати. Пиџаму мењати једном недељно, по потреби и чешће. Постељине, јастучнице и прекриваче ветрити, износити на сунце, мењати најмање једном у седам дана, прати детерџентом за прање рубља у веш машини и пеглати. Оперите ствари на одговарајући начин, у складу са упутствима произвођача. Бели веш перите на програму 90°С. Немојте трести прљав веш. Након руковања прљавим вешом оперите руке.

Како дезинфиковати површине?

 1. Најпре прочитајте упутства произвођача која садрже препоруке у вези концентрације средстава, начина наношења и времена контакта са површином која се чисти, потребу за употребом рукавица и вентилацијом простора.
 2. Када чистите и дезинфикујете површине користите рукавице за једнократну употребу. Рукавице треба бацити након сваког чишћења. Оперите руке одмах после уклањања рукавица.
 3. Ако су површине запрљане, требало би их прво очистити детерџентом или сапуном и водом пре дезинфекције. Не мешати различита средства за чишћење и након чишћења проветрити просторије.
 4. За дезинфекцију можете користити растворе алкохола са концентрацијом од најмање 70%. Дезинфекција се изводи према упутствима произвођача регистрованим дезинфекционим средством, а Европски центар за превенцију и контролу болести препоручује, међу осталима и средства на бази етанола и натријум-хипохлорита („средство за бељење рубља”).

Назад на најважнија питања и одговоре

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351