Хало Беба - Телефоном до савета о здрављу деце

Савет недеље

Savet nedelje 179 cir
 • mb analize
  Лабораторијске анализе: информације
 • status mikrobioloksih analiza
  Статус лабораторијских анализа
 • analiza vode 1
  Вода: упутства, захтеви, препоруке
 • Санитарни прегледи
  Санитарни прегледи

Шта је самоизолација?

Самоизолација је ефикасна превентивна мера којом штитимо себе и особе око себе - своју породицу, пријатеље, колеге - од заражавања корона вирусом, слично као што то чинимо у време сезонског грипа. То подразумева предузимање једноставних корака како би се избегао близак контакт са другим људима колико год је то могуће.

Мера самоизолације тренутно се у нашој земљи примењује на: особе старије од 65 година, особе које су дошле из иностранства у последњих 14, односно 28 дана и особе које су биле у контакту са оболелима или лицима за које постоји оправдана сумња да су оболела, али још увек немају симптоме болести.

Требало би да ограничите свој контакт са људима који нису чланови породице, да не одлазите у посете другима и избегавате да примате посетиоце у вашем дому. Ако вам пријатељи, чланови шире породице, волонтери или возачи достављају испоруке хране и намирница, нека то чине тако што ће их оставити испред врата вашег дома, без непосредног контакта са вама.

Ако сте у кући у којој живе са вама други чланови породице, требало би да близак контакт са њима сведете на најмању могућу меру избегавањем ситуација у којима остварујете контакт лицем у лице, ближе од 2 метра и дуже од 15 минута. Остали чланови домаћинства такође треба да се придржавају ових мера. Не би требало да делите јела, чаше, шоље, прибор за јело, пешкире, јастуке или друге предмете са другим људима у вашем дому. Након коришћења ових предмета, потребно је да их оперете детерџентом и водом, ставите их у машину за судове или их оперете у машини за прање веша.

Користите хируршке маске преко уста и носа и рукавице, увек када нисте сами у просторији, или када излазите из просторије у којој сте изоловани. Уколико нисте у могућности да набавите маске, могу послужити и марама или ешарпа. Перите руке топлом водом и сапуном у трајању од најмање 20 секунди, што чешће, а обавезно након коришћења тоалета, пре јела и после контакта са другим особама. Дезинфикујте површине са којима долазите у контакт, по могућству 70%-ним раствором алкохола или средствима на бази хлора. Проветравајте простор у коме боравите више пута у току дана, у трајању од 15 до 30 минута, уколико ваздух није веома загађен и ако температура ваздуха није изузетно ниска.

Остајући код куће сада, чините велику ствар за очување здравља и благостања свих суграђана, посебно својих најближих, пријатеља и уже заједнице. Ако се осећате узнемирено, љуто, уплашено или забринуто, важно је да знате да нисте сами. Сви смо у овоме заједно. Пратите савете и препоруке које можете применити да бисте поправили расположење и одржали своје ментално здравље док сте у самоизолацији. Уколико добијете симптоме, као што су: телесна температура изнад 380С, надражајни, сув кашаљ, кратак дах и отежано дисање, одмах позовите дом здравља на територији општине на којој живите (списак телефона надлежних домова здравља налази се на страници www.covid19.rs)

Назад на најважнија питања и одговоре

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351