Значај пријављивања нежељених реакција на лекове

lekoviСваки лек који се употребљава има ефекте од којих организам има користи, али такође сваки лек може имати нежељена дејства. Нежељена дејства лека се јављају непосредно после примене лека или после извесног времена.То могу бити алергије, болови, вртоглавица, повишен крвни притисак, крварење, мучнина, промене срчаног ритма, промене на кожи, зујање у ушима и многе, многе друге.

Полифармација је истовремена примена четири или више лекова.То могу бити они који се издају на рецепт или се узимају без рецепта или су традиционални биљни лекови. Полифармација повећава вероватноћу да се код пацијената јаве нежељене реакције,услед повећаног ризика од интеракција између лекова, хране и биљних производа.

Примена више лекова је уобичајена код старијих људи, али свако ко користи већи број лекова може бити изложен ризику.То укључује пацијенте са дуготрајним хроничним обољењима који редовно узимају више лекова. Студије показују да једна трећина људи у свету, старости преко 75 година, узима најмање шест лекова дневно, од чега преко милион узима осам или више лекова дневно.

С обзиром да постоји ризик повезан са полифармацијом, здравствени радници, пацијенти, родитељи и старатељи требало би да пријаве сваку сумњу на нежељене реакције на лекове и да на тај начин активно допринесу праћењу и очувању безбедне примене лекова.

Лекарска комора Србије у сарадњи са Агенцијом за лекове и медицинска средства спроводи кампању о важности пријављивања сумњи на нежељене реакције на лекове.

Адреса на коју се такве сумње пријављују је: www.alims.gov.rs/ciril/prijava-neželjene-reakcije-na-humani-lek/

Свака пријава помаже у процесу прикупљања података који омогућавају боље разумевање безбедносног профила лека.Тиме се доприноси адекватнијем прописивању и примени лека на најбезбеднији начин. Праћењем нежељених реакција на лекове омогућава се да пацијенти имају квалитетне и безбедне лекове што доприноси очувању јавног здравља, као и здравља сваког појединца који примењује лек.

Наша је потреба и обавеза да стално будемо будни у акцији пријаве нежељених реакција на лекове.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351