Плућа у дуванском оклопу

светски дан без дувана 2019Сваког 31. маја, Светска здравствена организација са својим партнерима обележава Светски дан без дувана, са циљем да, указујући на бројне штетне, чак и смртоносне последице употребе дувана, као и негативне ефекте саме изложености дуванском диму, обесхрабри људе да користе било који вид дуванских производа.

Овогодишња тема у фокусу обележавања овог важног датума - „Дуван и здравље плућа“, одабрана је са намером да посебно истакне директан штетни ефекат дувана на респираторни систем човека. У складу са темом је и актуелни слоган кампање „Не дозволите да због дувана изгубите дах. Изаберите здравље уместо дувана.“

Посебно је важно напоменути да дувански дим представља здравствено, а чак и животно угрожавајућу форму загађења ваздуха, пре свега у затвореном простору, имајући у виду да садржи неколико хиљада хемијских супстанци, од којих је 69 доказано канцерогено за човека! Иако дим можда није увек голим оком видљив, а понекад му се чак ни мирис не осећа, он у себи садржи ситне честице које остају да лебде у простору те чак и неколико сати након самог чина пушења, имају токсично дејство на организам. Према подацима Светске здравствене организације, чак 890.000 смртних случајева годишње повезано је са пасивним пушењем, односно са невољном изложеношћу дуванском диму.

На који начин дуван угрожава здравље плућа људи широм света?

Пушење дувана је доминантан узрок настанка рака плућа и самим тим је одговоран за две трећине укупног броја умрлих од ове кобне болести широм света. Брине чињеница да пушење није узрок оболевања само онда када је навика, односно лични избор појединца, већ оно носи ризик чак и за оне који дувански дим пасивно удишу, најчешће код куће, на послу и другим јавним местима, укључујући и места за изласке. Међународна агенција за истраживање рака још 2004. класификовала је пасивно пушење као канцерогено за људе! Постоје процене да је годишње у САД 3000 смртних исхода оболелих од рака плућа узроковано пасивним пушењем, што је многоструко више у односу на око 100 смртних исхода од исте болести, за коју се процењује да настала као последица изложености другим врстама аерозагађења.

Дуван је водећи узрок настанка хроничне опструктивне болести плућа (ХОБП), обољења које одликује стварање велике количине гнојног секрета у плућима који доводи до болног кашља, а дугорочно и до веома тешких поремећаја дисања. Важно је нагласити да је ризик од оболевања нарочито велики код оних пушача који ову лошу навику стекну у већ раној младости, јер састојци дувана значајно успоравају пун развој плућа, који се завршава управо у периоду адолесценције. Код људи који имају астму или код деце и младих са предиспозицијом да је развију, пушење значајно доприноси појави ове болести, као и честим фазама њеног погоршања.

светски дан без дувана 2019

Деца која су, као пасивни пушачи, често изложена дуванском диму, поред повећаног оптерећења за развој астме, под значајно су већим ризиком да оболе и од упале плућа и/или бронхитиса. Генерално чешће инфекције доњих дисајних путева, управо код ове деце, повећавају ризик да се касније током живота развије ХОБП. Изложенст токсинима из дуванског дима током интраутериног развоја детата, било да је будућа мајка пушач или је и сама жртва пасивног пушења, често доводи до слабијег степена развијености плућа детета те тиме и њихове функције по рођењу. Поражава процена да, широм света, сваке године, од последица инфекција доњих дисајних путева које су узроковане управо пасивним пушењем, умре чак 165000 деце до 5 година старости.

На жалост, ставови и понашање великог дела јавности, а у првом реду пушача, остављају утисак недовољне информисаности и свести о последицама које пушење (као бирана навика), али и изложеност дуванском диму (као невољно и наметнуто стање), имају када је у питању здравље појединаца и читавих заједница. Оваква клима у друштву доводи до тога да се, чак и упркос непобитним доказима о штетности дуванских производа, мере за контролу дувана потцењују и веома тешко спроводе. Ово је карактеристично нарочито за поједине средине специфичних традиционалних оквира и социјално-економских околности, каква је у многоме и наша земља.

Ипак, важно је напоменути да се од рада на информисаности становништва зарад унапређења здравља не сме одустати! Престати с пушењем јесте тешко, али није немогуће! Само треба уграбити тренутак најјаче мотивације и наоружати се свом расположивом подршком. И баш као што су могуће промене у понашању сваког појединца, могући су и колективни заокрети. Јер, промена става целог друштва о штетности пушења и изложености дуванском диму настаје као резултат удружених и континуираних напора целе заједнице који треба да резултују доношењем најефикаснијих мера контроле дувана, али и њиховим безусловним спровођењем.

Свој допринос обележавању Светског дана без дувана су дали ученици Електротехничке школе „Раде Кончар“ из Београда, који су припремили компјутерску анимацију на тему штетности дуванског дима, уз подршку тима Градског завода за јавно здравље Београд.

Анимација ће бити приказивана у здравственим установама у Београду, што ће додатно подстакнути грађане да размишљају о употреби дуванских производа као изузетно великом јавноздравственом проблему. Анимацију можете преузети овде (десни клик + Save...).

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351