Компликације грипа

grip 2У време и непосредно након епидемије грипа јављају се често бактеријске инфекције које су компликације грипа. Најчешће су упале плућа (пнеумоније), упале средњег уха (отитис медиа) и упале синуса изазване разним бактеријама, али најчешће пнеумококом. Инвазивне форме ових инфекција зову се пнеумококна болест и могу да угрозе живот. Актуелна је тема па желимо да подсетимо на могућност заштите од ове болести вакцинама.

 

Изазивач пнеумококне болести је Streptococcus pneumoniae, грам позитивна капсулирана бактерија са преко 90  познатих серотипова. Клинички облици инвазивне пнеумококне болести су пнеумонија, бактеријемија и менингитис. Пнеумококна пнеумонија представља 36% ванболничких  и  50% болничких пнеумонија са смртношћу (леталитетом) 5-7%. Леталитет код бактеријемија износи око 20%, док је код менингитиса преко 30%.  Представља водећи узрок бактеријског менингитиса код деце млађе од 5 година. Резервоар је оболела особа или клицоноша, извор инфекције секрет а пут преноса је капљични.

У превенцији се користи полисахаридна вакцина која садржи капсуларни полисахаридни антиген од 23 типа пнеумокока, као и вакцина у којој је пнеумококни полисахарид коњугован са дифтеријским анатоксином CRM197. Полисахаридна вакцина је неефикасна код деце млађе од 2 године а ефикасна је 60-70% против инвазивне пнеумоконе болести, док је коњугована вакцина високо имуногена код новорођенчади и деце млађе од 2 године укључујући децу која су због своје основне болести у високом ризику.

Полисахаридна вакцина се препоручује свим старијим од 65 година живота, затим хроничним болесницима, болесницима са анатомском или функционалном аспленијом, имунокомпромитованима као и лицима која живе у средини или условима у којима постоји повећани ризик. Употреба ове вакцине регулисана је Правилником о имунизацији и заштити лековима. Коњугована вакцина се може препоручтити за свако дете млађе од 5 година, али је посебно значајна за децу у ризику.

У Градском заводу за јавно здравље постоји полисахардна вакцина ПНЕУМО 23 која се даје по индикацијама старијима од 5 година, а посебно по епидемиолошким индикацијама старијим од 65 година. Све старије особе које су смештене у геронтолошким центрима за негу требало би да буду заштићене овом вакцином. Заштита деце млађе од 2 године врши се у домовима здравља коњугованом пнеумококном вакцином.

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351