„Биће лепше свима без дуванског дима“ премијерно у Раљи

Duvanski dim RaljaУ склопу овогодишње кампање поводом обележавања Националног дана без дуванског дима, у фокусу Градског завода за јавно здравље остају најмлађи, а саме активности настављене су несмањеним интензитетом и посвећеношћу и након 31. јануара.

Препознајући заједнички озбиљност овог јавноздравственог проблема, а удружујући различите приступе у његовом сагледавању и начине за превентивно деловање, из креативног пера позоришта „Шала“, а на иницијативу и уз стручно вођење Градског завода за јавно здравље, изродила се  оригинална представа за децу под називом „Биће лепше свима без дуванског дима“.

У сарадњи са Предшколском установом „Наша радост“ из Сопота, у вртићу „Лептирић“ у Раљи, у уторак 9. фебруара, у 16 часова, уприличено је премијерно извођење ове представе. Овај културно-забавни догађај едукативног садржаја привукао је велику пажњу деце и њихових родитеља.


duvanski dim raljaСтихованим текстом са бираним речима које амортизују, али не умањују озбиљност овог јавноздравственог проблема, како би га што боље приближили деци, вешто изграђени ликови су динамичним сценским покретом, живописним костимима и оригиналним тематским нумерама провученим кроз читав сценарио, потпуно окупирали пажњу присутних предшколаца, уводећи их у представу као активне учеснике. Деца су тако била у прилици да у двосмерној комуникацији са „позитивним“ и „негативним“ ликовима из представе, покажу своје знање на ову тему и слободно изразе своје ставове у вези са дуванским димом и његовим ефектима по здравље.

Веома је значајно што су представи, поред малишана, присуствовали и њихови родитељи, којима је ово могло послужити као подсетник на све негативне последице пушења и њихову обавезу да заштите своју децу од изложености дуванском диму, сугеришући тако, онима који пушење упражњавају, озбиљно преиспитивање и напуштање ове лоше навике.

duvanski dim raljaНескривено одушевљење публике, како најмлађе, тако и одрасле, није остало само на дугом аплаузу – након представе искрени комплименти дуго су уписивани у књигу утисака. Све то несумњиво указује да је одабир ове теме, али и начина њеног презентовања, пријемчивог деци, али ништа мање забавног и одраслима, уз подробну анализу проблема и приступ који подразумева окупљање породице и заједничко деловање на све њене чланове, пригодан и пожељан модел здравствено васпитног деловања и да га у будућности треба што више примењивати.

duvanski dim raljaduvanski dim raljaduvanski dim ralja

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351