Зика вирусно обољење

Zika virus

• Зика вирусно обољење је узроковано Зика вирусом које на људе примарно преносе заражени комарци из рода Aedes (углавном Aedes aegypti у тропским крајевима).
• Особе које су инфициране Зика вирусом обично имају благо обољење у виду повишене температуре, оспе, болова у зглобовима и мишићима, главобоље и конјуктивитиса.
• За сада не постоји вакцина, нити специфична терапија.
• Најбоља мера превенције је избегавање убода комараца.
• За сада је доказана циркулација вируса у Африци, Америци, Азији и Пацифику.

Симптоми
Инкубациони период износи од 3 до 12 дана. Једна од пет инфицираних особа ће имати симптоме болести. Симптоми Зика вирусног обољења су обично благи у виду повишене температуре, оспе, болова у зглобовима и мишићима, главобоље и конјуктивитиса и обично трају од 2 до 7 дана.

Трансмисија
Зика вирус се на људе првенствено преноси убодом инфицираног комарца из рода Aedes, углавном Aedes aegypti у тропским крајевима. Ово је исти род комараца који преноси вирус жуте грознице, денге и чикунгуње.
Такође, утврђено је да се вирус може пренети са мајке на дете трансплацентарно или током порођаја уколико је мајка инфицирана. Узрочна повезаност Зика вирусне инфекције током трудноће и појаве микроцефалије код беба се још увек испитује, потребно је спровести даља истраживања како би се потврдила ова повезаност.
Зика вирусне епидемије су први пут пријављене на Пацифику (острво Јап и Француска Полинезија) у 2007. и 2013. години, у Јужној Америци (Бразил и Колумбија) и на Афричком континенту (Капо Верде), у 2015. години. Више од 13 држава Америчког континента је пријавило спорадичне случајеве оболевања, што указује на брзу географску експанзију Зика вируса.
Дијагноза
Зика вирус се дијагностикује PCR методом и изолацијом вируса из узорка крви.

Превенција
За сада не постоји вакцина, нити специфичан третман овог обољења.
Комарци и њихова станишта представљају значајан фактор ризика за Зика вирусну инфекцију. Превенција и контрола се заснива на редукцији бројности комараца и њихових станишта, а најбољи начин превенције јесте заштита од убода комараца, применом следећих мера :
•    употреба репелената на откривеним деловима тела приликом боравка на отвореном;
•    ношење светле одеће дугих ногавица и рукава;
•    избегавање боравка на отвореном у време најинтензивније активности комараца (у зору и у сумрак);
•    употреба заштитних мрежа против комараца на прозорима, изнад кревета;
•    саветује се да сви путници који путују у захваћена подручја предузму личне заштитне мере, како би превенирали убоде комараца, а особе са болестима имуног система, хроничним обољењима, труднице и деца која одлазе у захваћена подручје потребно је да претходно консултују свог лекара;
•    Саветује се да труднице или жене које планирају трудноћу размотре одлагање путовања у захваћена подручја;
•    Путници који у оквиру три недеље од повратка са пута имају симптоме денге, чикунгуње или Зика вирусног обољења, потребно је да се јаве свом лекару;
•    Потребно је да труднице које су боравиле у подручјима захваћеним Зика вирусом наведу тај податак приликом следеће посете гинекологу у циљу адекватног мониторинга.

Више текстова о овој теми

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351