Деца против дуванског дима

Deca protiv duvanskog dimaОвогодишњу кампању поводом обележавања Националног дана без дуванског дима – 31. јануара,  Градски завод за јавно здравље спроводи низом активности у сарадњи са Предшколским установама Града Београда.

У вртићу Предшколске установе „Чукарица“, „Кошута“ у Жаркову и у његовим издвојеним групама за предшколску наставу у Основној школи „Ђорђе Крстић“, читава недеља уочи самог 31. јануара, била је у знаку борбе против пушења.

Под вођством својих васпитача, малишани су, у оквиру припремне наставе за предмет „Свет око нас“ и тема посвећених екологији и очувању здравља, на њима својствен и пријемчив  начин, кроз вежбе ликовног изражаја и друге видове рада који активирају дечје промишљање и машту, усвајали нова знања и имали прилику да креативно обликују и прикажу своје ставове и идеје у вези са здрављем и оним што га може угрозити. Посебан нагласак током свих реализованих активности био је на штетном утицају дуванског дима, како на здравље саме деце, тако и свих њихових укућана. Активности су биле реализоване уз подршку и учешће родитеља, што је створило добру прилику да и неки од њих буду подстакнути на преиспитивање својих ставова и размишљање о могућностима за промену неких лоших навика.

У петак, 29. јануара, у преподневним сатима, у вртићу „Кошута“ уприличена је изложба креативних остварења предшколаца из Жаркова.

Постављању изложбе присуствовали су представници Градског завода за јавно здравље,а након тога, изложба је постала доступна како родитељима, тако и свим другим посетиоцима вртића. На овај начин, приређивањем упечатљивог приказа продуката свих креативних радионица реализованих током целе недеље, уобличен је дечји ауторски печат и одато признање њиховом труду. Дела рађена разноврсним цртачким и колажним техникама на најбољи могући начин илустровала су знања и ставове деце о дуванском диму. Ликовни радови појачани су оригиналним и маштовитим дечјим исказима и препорукама упућеним старијима, артикулисаним на часовима „говорног изражаја“, прикупљеним и обједињеним од стране васпитача у две свешчице приказане на изложби.

ДДеца су, током дана посвећених овој важној теми, преузела улогу едукатора својих родитеља и осталих старијих укућана и делила су им лифлете Градског завода за јавно здравље „Домаћинства без дуванског дима“.

Доказ да се овакав, тематски усмерен рад са децом, показао као успешан и инспиративан за све учеснике, и да је ова тема препозната као веома важна у контексту општег очувања здравља, представља жеља и намера изражена од стране васпитача и деце да се креативни задаци посвећени теми борбе против дуванскогдима у овом вртићу наставе и у првој недељи фебруара.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351