Међународни дан борбе против сиромаштва - 17. октобар

Међународни дан борбе против сиромаштва 17. октобра се обележава у целом свету, а међу најугроженијима у Србији су многочлане породице, незапослени и особе са инвалидитетом.

Проблемом сиромаштва најчешће су погођена деца до 14 година и старији у руралним подручјима, али и многочлане породице, незапослени, самохрани родитељи, као и особе са инвалидитетом и породице у којима они живе.Србија Међународни дан борбе против сиромаштва обе године дочекује уз 86.000 корисника новчане социјалне помоћи и око 100.000 људи који живе испод границе сиромаштва.

Подаци Министарства рада, запошљавања и социјалне политике показују да је главни узрок сиромаштва незапосленост, и да је број сиромашних већи у селима него у градовима, речено је Агенцији Бета.

Управо због тога Министарство најављује мере и политику запошљавања, а циљ је и да представници центара за социјални рад буду што више на терену, у селима јер велики број људи и не зна права из области социјалне заштите.

Поред вишечланих породица са децом, у ризику од сиромаштва су и самохрани родитељи с једним дететом или више деце.

Око трећине домаћинстава испод линије сиромаштва немају водоводне инсталације у кући, односно стану, а око половине немају тоалет, као ни купатило. Једна трећина тих
домаћинстава издваја више од половине својих прихода за трошкове становања.

Поред повећања буџетских издвајања за најугроженије грађане, потребно обезбедити кључне услове попут квалитетне бриге о деци, квалитетног образовања и заштите дечијих права.

Уједињене нације прогласиле су 17. октобар за Светски дан борбе против сиромаштва. Циљ обележавања тог дана јесте ширење свести о потреби искорењивања сиромаштва у целом свету, а нарочито у земљама у развоју. Светски дан борбе против сиромаштва обележава се од 1987. године, када се на откривању споменика посвећеног борби против сиромаштва у Паризу окупило око 100.000 људи.


Више текстова о овој теми

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351