31.01.2014. - Национални дан без дуванског дима

“ГРАДОВИ БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА“

„Град без дуванског дима” је град који је усвојио и спровео законе којима се забрањује пушење у затвореним просторима (радним местима), свим затвореним јавним местима и јавном превозу без или са веома мало изузетака.

Разлози да се стварају градови без дуванског дима:•    Изложеност дуванском диму и код непушача може да изазиве рак, болести срца или болести плућа. Процењује се да око 600.000 људи широм света годишње умире због изложености дуванском диму.
•    Све већи број држава примењује све потребне мере контроле дувана како би у потпуности заштитили своје грађане од дуванског дима. Ове мере подразумевају праћење употребе дувана, заштиту становништва од изложености дуванском диму, забрану рекламирања и промоције дуванских производа и спонзорстава од стране дуванске индустрије, стална упозорења о штетностима употребе дувана (као што су сликовна упозорења на паклицама цигарета), помоћ при одвикавању од пушења и повећање пореза на дуван и дуванске производе.
•    Стотине градова у свету успешно спроводе закон којим се забрањује пушење на свим затвореним јавним и радним местима, а међу овим градовима су и Њујорк, Мексико Сити и Буенос Ајрес.
•    У многим земљама, заштита од изложености дуванском диму на радним и јавним местима постигнута је скоро у потпуности захваљујући законима у градовима и на локалном нивоу, као на пример у Канади, Аустралији и Cједињеним Америчким Државама.
•    У неким државама, упорно залагање на нивоу градова довело је до усвајања националног закона.
•    Ниједна научна студија није утврдила негативан економски утицај закона који забрањују пушење на јавним и радним местима. Доказано је да овакви закони имају неутралан или позитиван утицај на пословање, укључујући и оне који послују у угоститељству.

У Србији, већина грађана подржава примену Закона о заштити становништва од изложености дуванском диму, а од усвајања закона у Србији је порастао проценат становника који су због ограничења могућности пушења на јавним местима смањили број цигарета и смањио се проценат становника који су на радним местима и школама изложени дуванском диму. Сваки пети грађанин Србије сматра да треба повећати контролу примене Закона како би се он боље поштовао. Активности које је потребно спроводити у градовима у Србији су:

1.    Потпуна примена Закона о заштити становништва од изложености дуванском диму
2.    Потпуна примена Закона о оглашавању и Закона о заштити потрошача
3.    Залагање да сва јавна и радна места буду без дуванског дима без изузетака (нпр. сви барови, кафићи, ресторани без обзира на величину простора)
4.    Залагање за забрану пушења на отвореном, на пример, на стадионима

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351